NARUŠAVA PRIVATNOST GRAĐANA

Ustavni sud zabranio postavljanje kamera za nadzor brzine na prometnicama

Objavljeno, 21. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ORYX ASISTENCIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Ustavni sud Slovenije zabranio je kamere za nadzor brzine koje mogu prepoznati regsitracijske tablice i sad će se morati maknuti s prometnica. Suci su zaključili kako se njima povređuje pravo na privatnost i zaštitu osobnih podataka.

Za to vrijeme u Hrvatskoj na prometnicama traje postavljanje oko 130 kućišta u kojima će biti 60-ak policijskih kamera za nadzor. Na području Koprivničko-križevačke županije već ih je postavljeno deset.

U Hrvatskoj nitko ne postavlja pitanje ustavnosti postavljanja takvih kamera, niti se itko brine o mogućim povredama privatnosti sudionika u prometu. No, nije isključeno da, nakon slovenskog primjera, i tu netko uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti takve odluke.

Sve je u Sloveniji pokrenuo pučki pravobranitelj koji je nakon žestokih reakcija javnosti odlučio zatražiti mišljenje od Ustavnog suda. Tamošnja policija već je nabavila i skupu opremu za snimanje registracija, ali čini se kako će je morati vratiti.

Kamere u Hrvatskoj sofisticirana su oprema koja omogućava snimanje svega što se događa istodobno na obje prometne trake, a podaci se odmah šalju MUP-ovu centralnom serveru. No, riječ je o prilično suspektnom načinu kontrole prekršaja.

Kamere, naime, snimaju vozača i sve putnike u vozilu (pa i djecu), a vozilo je privatni prostor koji se ne može kontrolirati bez naloga suda. Zato prilično čudi da je uvođenje takvih kamera u Hrvatskoj prošlo bez ikakve polemike.

Lokacije kućišta za kamere u Koprivničko-križevačkoj županiji

CVETKOVEC / D2 – Varaždinska ulica kod kućnog broja 2 – prema Ludbregu

KOPRIVNICA / D2 – Varaždinska ulica kod kućnog broja 2

GLOGOVAC / D2 – Koprivnička ulica kod kućnog broja 8

NOVIGRAD PODRAVSKI / D2 – Koprivnička ulica kod kućnog broja 146

BUDANČEVICA / D2 – Ulica Vladimira Nazora kod kućnog broja 25

HAMPOVICA / D43 – Ulica Šimuna Pandura kodkućnog broja 80

SVETI IVAN ŽABNO / D28 – Ulica braće Radić, kod kućnog broja 32–34

KENĐELOVEC / D28 – kod kućnog broja 15

MAJUREC / D41 – kod kućnog broja 129

REKA / D41 – Ulica Stjepana Radića kod kućnog broja 28 E


Tagovi: BRZINA KAMERE USTAVNI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO