Nastavljeno suđenje: 11 ljudi optuženo za fiktivnu prodaju 393 kg zlata

Objavljeno, 04. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Martina i Dragutin Kovač danas dolaze na ročište
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon brojnih izmjena optužnice i dodatnog vještačenja, nastavljeno je suđenje u velikoj aferi “Gold rush” u kojoj je 11 osoba optuženo da je fiktivnom prodajom 393 kilograma zlata od države izvuklo dva milijuna eura pdv-a.

Optuženo je pet osoba iz Slovenije, među kojima je i poduzetnik Rok Gale poznat po tome što je Nikolinu Pišek s obitelji izbacio iz svoje vile u Dalmaciji, o čemu je naš portal PISAO. Među optuženima je i četvorka iz Koprivnice: bračni par Martina i Dragutin Kovač, frizer Goran Cvetanović i obrtnik Romano Rozman.

Oslobođeni pdv-a

Optuženi su: Matej Marjanović (45) iz Rijeke; Janez Najdič (47), Andrej Lah (49), Peter Brumnič (49), Matevž Šinkovc (46) i Rok Gale (53) iz Slovenije; Albert Palić (51) iz Zagreba; Dragutin Kovač (59), Martina Kovač (39), Goran Cvetanović (47) i Romano Rozman (45) iz Koprivnice.

U optužnici piše kako su izvoznici lom-zlata prodajom društvima u EU oslobođeni obveze pdv-a, pa su optuženici ishodili povrat pdv-a “svjesni da podnošenjem takvih poreznih prijava, za porez na dodanu vrijednost obračunat u lancu stvarno neizvršenih prodaja iste količine lom-zlata” čine kazneno djelo.

Fiktivno su, dakle, od 2012. do 2014. godine prodali blizu 393 kilograma lom-zlata za ukupno oko 10 milijuna eura, a država ih tereti da su je time oštetili za isplaćen pdv u iznosu od 2 milijuna eura. Tako tvrde tužitelji.

U međuvremenu je razdvojen postupak protiv Cvetanovića i Rozmana jer su oni priznali da su sve činili po nalogu Dragutina i Martine Kovač. Od njih je Cvetanović pritom dobio 65.000 kuna, a Rozman 39.000 kuna. Taj novac, u eurima, moraju također vratiti državi.

Kunštić: Gale nije kriv

Optužnica je potvrđena tek u trećem pokušaju jer su prijašnje suci u nekoliko navrata vraćali na ispravak. Postupak je, dakle, na samom početku, a danas je ispitano tek dvoje svjedoka. Supružnici Kovač pojavili su se na ročištu, a Slovenci nisu došli.

Optuženik Rok Gale za obranu je angažirao poznatoga koprivničkog odvjetnika Krunoslava Kunštića koji nam je danas kratko komentirao tijek suđenja.

“Raspravni postupak je tek započeo, pa mogu samo kratko reći da smo moj branjenik i ja potpuno pripremljeni dokazati tijekom postupka da on nije počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret”, istaknuo je Kunštić.


Tagovi: DRAGUTIN KOVAč GOLD RUSH MARTINA KOVAč ROK GALE ZLATO

NEDAVNO OBJAVLJENO