SPORNI PODRAVKINI REZULTATI

Naš portal sve je popularniji. Danas je bio tema rasprave u Hrvatskom saboru

Objavljeno, 26. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: HRVATSKI SABOR
AUTOR
Redakcijski tekst

Enigma oko različitih interpretacija Podravkinih poslovnih rezultata u prošloj godini bila je danas jedna od tema i saborskog zasjedanja.

Saborski zastupnik iz Križevaca Branko Hrg (HDS) upozorio je kako se Podravka u veljači hvalila najboljim poslovnim rezultatima u povijesti, ali brojke Financijske agencije koje je objavio poslovni tjednik Lider govore nešto drugo.

-Te brojke, koje je prenio koprivnički portal danica.hr, kažu da je Podravkina i Belupova prodaja prošle godine pala, a ne rasla – pozvao se Hrg danas u Saboru na naš tekst koji je objavio Liderove i FINA-ine brojke.

Posebno ga začuđuje podatak da je Podravka d.d. lani imala 50 radnika manje nego godinu ranije, unatoč činjenici da se kompanija hvalila novim zapošljavanjima.

Hrg smatra kako saborski zastupnici imaju pravo znati što je tu zapravo istina jer je država vlasnik 25,4 posto Podravke.

Poslovni tjednik Lider, kamo smo doznali, vjerno je prenio Podravkine lanjske rezultate koje im je dostavila FINA.

Na službenim stranicama kompanije može se naći izvještaj o poslovanju Podravke d. d. u prošloj godini prema kojem je ta tvrtka (bez Belupa i drugih poduzeća iz grupe) lani ostvarila 1,94 milijardi kuna prodaje uz rast od 1,7 posto.

No, Lider je – pozivajući se na FINA-ine izvještaje – objavio kako je Podravka d. d. lani zapravo ostvarila ukupan prihod od 2,06 milijardi kuna uz pad od čak 5,7 posto. Jedino se dobit prije oporezivanja podudara u oba izvještaja i iznosi 131,2 milijuna kuna.

Kako smo danas otkrili, Lider je objavio ukupan poslovni prihod Podravke d. d. u prošloj godini i on je doista bio gotovo šest posto manji. Kompanija je pak objavila samo prihode od prodaje robe, ali ne i sve druge prihode koji ulaze u poslovanje.

Na koncu, Podravkini ukupni prihodi doista su lani pali za blizu šest, a Belupovi za oko 2,5 posto, doznali smo u Financijskoj agenciji.


Tagovi: BRANKO HRG PODRAVKA SABOR

NEDAVNO OBJAVLJENO