REZULTATI BAŠ I NISU POVIJESNI

Službene brojke otkrile: prihodi Podravke i Belupa lani ozbiljno podbacili

Objavljeno, 23. lipnja 2019. Financijer
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Prihodi Podravke, a i Belupa lani su ozbiljno podbacili. Možda vam ta tvrdnja zvuči nevjerojatno i neistinito, ali riječ je o službenim brojkama Financijske agencije koje je objavio poslovni tjednik Lider.

Prema tim podacima, prihodi Podravke d. d. lani su iznosili 2,06 milijardi kuna i bili su za gotovo šest posto niži nego godinu ranije. Belupo d. d. istodobno je ostvario prihode od 697 milijuna kuna, što je za 2,4 posto manje nego preklani.

Pad za četiri mjesta

U tim brojkama nema povezanih poduzeća koprivničke prehrambeno-farmaceutske grupe poput slovenskog Žita, sarajevske Farmavite ili češkog Lagrisa. Grupa je, doduše, na koncu prikazala rast prihoda, ali ključne kompanije ipak su podbacile.

No, činjenica je da je Podravka na ljestvici najvećih hrvatskih kompanija pala s 28. na 32. mjesto. Najveća u branši, varaždinska Vindija s prihodom od 2,87 milijardi kuna, završila je na 22. mjestu.

Ista je stvar i s brojem zaposlenih. Dok su se Podravka i Belupo lani hvalili kako su na neodređeno zaposlili čak 200 radnika, podaci FINA-e i Lidera otkrivaju da je zaposlenost – padala. Podravka je, tako, lani imala oko 3100 radnika, odnosno 50 manje nego preklani, a Belupo je imao oko 1130 zaposlenih, što je otprilike isto.

Lošiji prihod po radniku

Podaci o poslovanju najvećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj otkrivaju i staru Podravkinu boljku – ostvaren godišnji prihod po radniku. On iznosi tek 665.000 kuna, što je osjetno niže od prosjeka branše.

Virovitički Viro, primjerice, lani je po radniku ostvario prihod od 3,07 milijuna kuna, varaždinska Vindija 2,68 milijuna, osječko Žito 2,95 milijuna, Zvijezda 1,82 milijuna, a Dukat 1,91 milijun kuna.

Ni Belupo s prihodom od blizu 618.000 kuna po zaposlenom ne stoji nešto bolje. Zagrebačka Pliva lani je imala 1,83 milijuna, a riječki Jadran galenski laboratorij blizu milijun kuna prihoda po svakom radniku.


Tagovi: BELUPO FINA LIDER PODRAVKA PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO