Nakon Dukata, i Vindija povećala otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno, 30. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: VLADA RH / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Redakcijski tekst

Prehrambena kompanija Vindija od 1. kolovoza povećat će otkupnu cijenu mlijeka pa će kooperanti tako dobivati dodatnih 0,15 kuna više po litri predanog mlijeka.

Povećanje se odnosi na otkupnu cijenu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. U posljednjih osam mjeseci, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena od strane Vindije kao otkupljivača, čime je otkupna cijena povećana za 80 lipa po litri.

Nakon povećanja otkupne cijene mlijeka u travnju i zatim u svibnju, zbrojivši novo povećanje cijene Vindija će na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna, naglašavaju u četvrtak iz varaždinske kompanije.

Ranije ovaj mjesec i Dukat je izvijestio kako od 1. kolovoza povećava otkupnu cijenu mlijeka za 15 lipa, ukupno ove godine za 80 lipa.

„Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, a najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje, tako i prerade mlijeka. Svjesni smo da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini koje ćemo izdvojiti za kooperante, ne može u potpunosti pokriti enormni rast troškova primarnih proizvođača.

S obzirom na to da su i naše unutarnje rezerve nas kao kompanije iscrpljene, a sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovice potreba, bez uključivanja države bit će teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač.

Dosadašnjoj brojci od preko 1000 gospodarstva od kojih Vindija otkupljuje mlijeko, prošlog se mjeseca pridružilo i 109 farmera Ličko-senjske županije s kojima je Vindija postigla dogovor o otkupu.


Tagovi: CIJENA DUKAT FARMERI MLIJEKO VINDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO