Zašto radnici Vindije imaju 4000 kuna manje plaće od radnika Dukata

Objavljeno, 26. lipnja 2022. Naše priče
# Foto: VINDIJA / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Robert Mihaljević

Kako bi očuvao proizvodnju mlijeka na svojem otkupnom području, Dukat po šesti put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka.

Tako će Dukat svojim kooperantima za svaku predanu litru mlijeka od 1. kolovoza plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno 80 lipa više po litri od početka godine, izvijestili su iz poznate mljekarske tvrtke.

U odnosu na kolovoz lani, Dukat je kooperantima povećao otkupnu cijenu mlijeka za 35 posto čime im nastoji dijelom kompenzirati rast ulaznih troškova. Ipak, u Dukatu naglašavaju kako prerađivačka industrija ne može u cijelosti prenijeti veće troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod.

“Ulaganjem u otkupnu cijenu mlijeka, koje ove godine iznosi 115 milijuna kuna, nastojimo kooperantima kompenzirati velik rast ulaznih troškova i cijena energenata. Važno je ipak naglasiti kako prerađivačka industrija ne može bez države sanirati probleme u proizvodnji mlijeka koja je danas na koljenima.

Sve manje domaćeg mlijeka

Vjerujemo da država može, po uzoru na druge zemlje EU farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova u proizvodnji mlijeka kroz dodatna plaćanja i tako  održati proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj“, rekao je Duško Glišić, direktor Dukata.

Dodao je kako se isto odnosi i na prerađivačku industriju koja se bori s enormnim rastom cijena energenata, ambalaže i svih drugih ulaznih troškova. 

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za 28,8 posto – sa 602 milijuna kilograma u 2012. godini na 429 milijuna kilograma prošle godine.

ILUSTRACIJA / Foto: Dukat

Hrvatska godišnje treba oko 950 milijuna kilograma mlijeka, a domaćom proizvodnjom mlijeka podmiruje se manje od 50 posto vlastitih potreba. Kao država smo potpuno ovisni o uvozu ključnih prehrambenih proizvoda – mlijeka i mliječnih proizvoda, upozoravaju u Dukatu.

Dukat je, inače, prošle godine ostvario 2,13 milijardi kuna prihoda, što je rast od blizu 24 posto. Neto dobit istodobno je iznosila 226 milijuna kuna i bila je 30 puta veća nego predlani!

Oštar pad dobiti

U Dukatu je potkraj prošle godine bilo zaposleno 1006 ljudi, što je 23 radnika više nego posljednjeg dana prosinca predlani. Prosječna neto plaća u Dukatu iznosu oko 10.800 kuna mjesečno i veća je za 3,2 posto nego godinu ranije.

Najveća mljekarska industrija u Hrvatskoj je varaždinska Vindija koja je prošle godine poslovala s 3,22 milijarde kuna prihoda, što je 8,6 posto više nego pretprošle godine. No, neto dobit je iznosila tek 4,5 milijuna kuna i bila je manja za čak 70-ak posto.

Vindija ima ukupno oko 1140 zaposlenih, što je 15-ak više nego krajem 2020. godine. Prosječna neto plaća po zaposlenome iznosi oko 6800 kuna, što je povećanje od 6,4 posto u odnosu na predlani. Zaposlenici Vindije u prosjeku zarađuju oko 4000 kuna manje mjesečno nego Dukatovi.


Tagovi: 2021 CIJENE MLIJEKA DUKAT MLIJEKO PLAćE RADNICI VINDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO