PAD NA DRUGU POZICIJU

NAKON 50 GODINA Belupo više nije najveća domaća farmaceutska tvrtka

Objavljeno, 01. ožujka 2021. Financijer
# Foto: Publikacija "Prilozi za povijest Podravke" / Otvorenje Belupove tvornice u Ludbregu u rujnu 1972. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Belupo više nije najveća hrvatska farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu.

Pliva je u rukama izraelske Teve pa ne spada u kategoriju onih s domaćim kapitalom. Inače, Pliva je i dalje najveća s prihodima od oko pet milijardi kuna.

Kako su u ponedjeljak priopćili iz riječkog Jadran galenskog laboratorija, oni su lani ostvarili više od milijardu kuna ukupnih prihoda uz rast od otprilike 10 posto.

Podravkina farmaceutska divizija Belupo istodobno je imala 976 milijuna kuna prihoda uz skroman rast od 2 posto.

Tijekom 2019. godine Belupo je ostvario 955 milijuna kuna prometa, a grupa JGL-a oko 933 milijuna. Danas je JGL, dakle, po prihodima za pet posto jači od koprivničke tvrtke.

Najveći farmaceuti u RH

  1. PLIVA
  2. JADRAN GALENSKI
  3. BELUPO
  4. HOSPIRA
  5. GENERA
  6. PHARMAS
  7. KRKA-FARMA
  8. ACG LUKAPS

“Ponosan sam što ovim rezultatom postajemo i najveća hrvatska farmaceutska kompanija, i to upravo u godini u kojoj slavimo 30 godina JGL-a”, poručio je glavni izvršni direktor Mislav Vučić.

Belupo posluje već 50 godina, a prvu tvornicu u Ludbregu počeo je graditi 1971. godine. JGL je potpuno u privatnim rukama, a Belupo i Podravku vlasnički kontrolira država.

Prema udjelima u neto prodaji, Rusija je i dalje najveće tržište JGL-a s 39 posto udjela, slijede B2B poslovanje i tržište Hrvatske, a koje prate Ukrajina i Kazahstan, navode u riječkoj kompaniji.

Portal Danica nedavno je pisao o jakim menadžerskim pojačanjima koja su stigla u JGL, a tekst možete pročitati dolje na linku.


Tagovi: BELUPO FARMACEUTI JADRAN GALENSKI JGL PLIVA PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO