SVE MANJE VJERSKIH VJENČANJA

Na sjeveru Hrvatske više civilnih nego crkvenih brakova. Što se događa?

Objavljeno, 02. siječnja 2020. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Sjever Hrvatske ima više sklopljenih građanskih nego vjerskih brakova, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Statistika brakova obrađena je za 2018. godinu, dok lani još nema svih podataka pa se tek čeka potvrda trenda. U svakom slučaju, broj brakova pred matičarem već godinama raste, a broj crkvenih brakova se smanjuje.

Tijekom 2018. tako je broj crkvenih i građanskih brakova u Hrvatskoj gotovo izjednačen: prvih je bilo 9990, a drugih 9930. Novih brakova je oko dva posto manje nego prethodne godine.

“Prosječna starost pri sklapanju prvog braka povećava se. Tako je u 1989. prosječna starost nevjeste pri sklapanju prvog braka iznosila 23,1 godinu, ženika 26,7 godina, dok je u 2018. prosječna starost nevjeste iznosila 28,7 godina, a ženika 31,3 godine”, napominju u DZS-u.

Više građanskih nego vjerskih brakova sklopljeno je u devet županija i Zagrebu. Na području Rijeke oko 260 više, Istre 180, Zagreba 170, Siska 130, Koprivnice i Bjelovara po 40, Virovitice 30, Varaždina 10, Like i Međimurja po pet više u korist matičara.

To je još jedan statistički dokaz da slabi povjerenje Hrvata u Crkvu kao instituciju. Da je u Hrvatskoj sve manje vjernika i da sve rjeđe idu na mise pokazalo je i veliko istraživanje o kojem smo nedavno PISALI.


Tagovi: CRKVENI BRAKOVI GRAđANSKI BRAKOVI STATISTIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO