NARUŠENO POVJERENJE

U Hrvatskoj je sve manje vjernika i sve rjeđe idu na svete mise

Objavljeno, 24. listopada 2019. Vijesti
# Foto: VARAŽDINSKA BISKUPIJA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U Hrvatskoj je sve manje vjernika i sve je slabije povjerenje u crkvu kao instituciju, zaključak je velikog istraživanja o religijskim promjenama od 1998. do 2018. godine.

Prije 20 godina u crkvu je povjerenje imalo 63 posto hrvatskih građana, a danas je taj postotak samo 38 posto, objavio je RTL.

Prije je na mise redovito išlo 30 posto vjernika, a danas tek 22 posto. Pada i broj onih koji su se izjašnjavali kao katolici: prije dva desetljeća takvih je bilo 86 posto, a lani oko 80 posto.

S druge strane, raste broj građana koji se ne smatraju pripadnicima niti jedne vjere: s 11 na 18 posto. Više je je deklariranih ateista – 5,4 posto u odnosu na 2,9 posto prije 20 godina.

 – S jedne strane imamo 40 posto ljudi koji u crkvu ne idu gotovo nikad i 35 posto vjernika koji idu redovito i koji su jako povezani s crkvenim učenjem – rekao je jedan od autora istraživanja Siniša Zrinščak, profesor sociologije na Pravnom fakultetu u Zagrebu, za RTL.

Komentar ovih brojki ekipa RTL-a potražila je i na Kaptolu, evo što su im odgovorili.

– Prema istraživanju se vidi da je porast kod mladih veći nego što je nekad bio, znači da je budućnost pozitivna – rekao je kardinal Josip Bozanić.


Tagovi: MISA VJERNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO