Moćni arapski biznismen kupio Fortenovu od ruskog Sberbanka!

Objavljeno, 02. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Saif Bin Markhan Alketbi (lijevo)
AUTOR
Redakcijski tekst

Ruski Sberbank prodao je svoj 43-postotni udjel u Fortenova grupi arapskom investitoru imena Saif Bin Markhan Alketbi, objavila je ta banka!

Informaciju je danas prvi prenio Jutarnji koji navodi kako se Saif Alktebi pridružio Uredu Krunskog Princa Dubaija 2009. godine kao generalni direktor. Prema izvorima Jutarnjeg, o tome se razgovaralo i s „premijerom Plenkovićem za vrijeme njegova posjeta Dubaiju početkom ožujka, u okviru Nacionalnog dana Republike Hrvatske na EXPO-u”.

Tada se šef hrvatske Vlade susreo sa šeikom Hamdanom bin Mohamedom bin Rašidom Al Maktumom, Vladarom Dubaija. Bogati arapski biznismen preuzeo je Fortenovu nakon što je propao dogovor mirovinskih fondova i hrvatskog plinskog kralja Pavla Vujnovca o transakciji.

Dogovor je minirao mirovinski fond AZ jer su predstavnici njemačkog Allianza glasali protiv te transakcije. Sberbank je pak morao hitno izaći iz vlasništva zbog nametnih sankcija Europske unije.

Prvotno je Sberbank bio u dealu s mađarskim investitorom Danielom Jellinekom bliskom premijeru Viktoru Orbanu, ali ta je transkacija otpala jer je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga navodno odbila dati regulatornu suglasnost za kupoprodaju.

I to baš zbog bliskih veza Jellinekova fonda Indotek s mađarskim premijerom Orbanom. Nakon toga, Vlada je forsirala dogovor mirovinskih fondova i Pavla Vujnovca, ali i to je na koncu propalo.

Kako bilo, moćni arapski biznismen “pun k’o stotinu brodova” postao je gazda Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Belja, Pika. Jedno je sigurno – Fortenovi novca sada sigurno neće nedostajati.

O svemu se večeras oglasio i investitor:

“Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova grupa. Financijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela Fortenova grupe, dovršena je u ponedjeljak 31. listopada.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alektbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ulaganje biti iznimno korisno za Fortenovu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su povodom zaključenja ove transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

Saif Alketbi je iskusan ulagač u private equity te ima značajne investicije u više sektora. Diplomirao je računovodstvo na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodijelilo mu je Sveučilište humanističkih znanosti i ekonomije u Luganu, Švicarska”, kažu u Fortenovi.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO