Drama u kompaniji: arapski investitor nema dozvolu za kupnju Fortenove!

Objavljeno, 03. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Novi zaplet u slučaju prodaje Fortenove arapskom investitoru: Fortenova je priopćila kako nema nikakvih službenih saznanja o toj transakciji.

Kako smo sinoć objavili, ruski Sberbank prodao je svoj 43-postotni udjel u Fortenova grupi arapskom investitoru imena Saif Bin Markhan Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je bio predstojnik i generalni direktor ureda Princa Dubaija te je po svemu moćna politička figura.

Fortenova: Ne znamo ništa

Fortenova sinoć podsjeća kako je imovina ruskog Sberbanka pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prvi potencijalni kupac 43-postotnog udjela Sberbanka, mađarski Indotek te dozvole nije uspio ishoditi.

U drugom pokušaju odnosno prodaji mirovinskim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju.

“Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije.

Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija, radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, priopćno je sinoć iz Fortenova grupe.

O svemu se danas očitovala Vlada:

“Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo komentirati jer o njoj nemamo nikakvih službenih saznanja, niti je u tome Vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi.

Podsjećamo da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade. Poznata je činjenica da je Sberbank i ranije već najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove.

Vlada je surađivala i komunicirala s upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.

No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji koju su mediji objavili sinoć u večernjim satima”, rekli su iz Vlade za N1.

Ranije sinoć se oglasio arapski investitor:

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su iz ureda Saifa Alketbija.


Tagovi: ARAPSKI BIZNISMEN DUBAI FORTENOVA SANKCIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO