NESREĆA NA AUTOCESTI

Mladen je skrivio prometnu u kojoj je poginula jedna osoba. Uvjetno je osuđen

Objavljeno, 01. studenoga 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Mladen (57) osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je na autocesti poginula jedna osoba, presudio je Općinski sud u Čakovcu.

Prema presudi, on je u siječnju 2016. oko 17.30 sati na autocesti između Goričana i Zagreba kombijem naletio na zaustavljeni citroen koji je netom prije toga skrivio nesreću udarivši u stražnji dio opela. Na stražnjem sjedištu citroena bio je Veselin koji je kasnije u čakovečkoj bolnici preminuo od teških ozljeda.

Mladen iz Zagreba tijekom suđenja u cijelosti je priznao počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret te izrazio iskreno kajanje i žaljenje. To mu je bila olakotna okolnost za uvjetnu kaznu.

Bježali od kombija

Svjedok Jerolim ispričao je kako je tog dana na njegov opel, kojim se vozio brzinom od oko 90 kilometara na sat, otraga udario citroen. Odmah je stao na zaustavni trak, a citroen je dijelom ostao na desnom traku.

“Htjeli smo osigurati mjesto događaja, a kolega je razgovarao sa čovjekom iz citroena koji je izašao iz svog auta. Onda je taj čovjek otišao natrag i dosta ga dugo nije bilo van. Vikali smo mu neka se makne da se ne bi nešto desilo. Pokraj nas su za to vrijeme prošla dva automobila, no treće kombi vozilo udarilo je u stražnju stranu citroena.

Mi smo počeli trčati jer se kombi prevrnuo i počeo kliziti po kolniku prema nama. Kad smo došli natrag do citroena, našli smo čovjeka prikliještenog na stražnjem sjedištu. Nismo ga mogli izvući van, a on je još razgovarao s nama”, svjedočio je Jerolim.

Vještaci su kasnije ustanovili kako se Mladen svojim kombijem citroen jumper u trenutku naleta kretao brzinom od 114 kilometara na sat.

Zaustavni put

“Okrivljenik do samog naleta nije poduzeo nikakav prepoznatljiv manevar radi izbjegavanja naleta, iako se nalet mogao izbjeći mimoilaženjem, zaustavljanjem ili kombiniranim manevrom kočenja i obilaženja”, navode prometni vještaci.

Prema nalazu MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja, vozilo okrivljenika tog se časa kretalo pod dugim svjetlima.

“U uvjetima tog svjetla okrivljenik je zaustavljeno vozilo mogao uočiti na udaljenosti od oko stotinu metara, a i zaustavni put pri brzini kojom se kretao je 96 metara. Bili su ispunjeni svi uvjeti da nesreća bude izbjegnuta: postojao je dovoljan doseg vidljivosti i dovoljno dug zaustavni put, kako za zaustavljanje, tako i za obilaženje po preticajnom lijevom traku”, zaključili su vještaci.

No, Mladen iz nepoznatih razloga nije poduzeo ništa od navedenog. On se jednostavno samo zabio u stražnji lijevi dio zaustavljenog citroena. Bez kočenja ili pokušaja obilaženja.


Tagovi: AUTOCESTA POGINUO PROMETNA UVJETNO OSUđEN

NEDAVNO OBJAVLJENO