LNG TERMINAL POČEO S RADOM

Mađari na Krku kupili prvi tanker ukapljenog američkog plina

Objavljeno, 04. siječnja 2021. Financijer
# Foto: MVM / MFGK / Tanker Tristar Ruby s ukapljenim plinom prebacuje teret na LNG terminal u Omišlju
AUTOR
Robert Mihaljević

Prva pošiljka ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a stigla je na LNG terminal na Krku.

Kupac plina je tvrtka MFGK Croatia koja je dio moćne mađarske energetske kompanije MVM grupe koja je u državom vlasništvu.

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz MVM-a, dolazak LNG tankera Tristar Ruby kapaciteta 155.000 kubika ukapljenog plina (u plinovitu stanju to je količina od čak 91 milijun kubika) označio je komercijalni početak rada offshore terminala o Omišlju na Krku.

U MVM-u ne navode ukupnu vrijednost prve pošiljke. Ruski Gazprom, primjerice, kubik prirodnog plina prodavao je lani na europskom tržištu za otprilike 0,82 kune. Na plinskom hubu u Nizozemskoj, pak, cijena ruskog plina je oko kunu.

BROD OD 289 METARA

Kako je ukapljeni prirodni plin zbog specifičnog transporta i tehnologije uplinjavanja na terminalu skuplji od ‘običnog’ prirodnog, vrijednost 91 milijuna kubika koje je MFGK kupio na Krku ugrubo iznosi barem 100 milijuna kuna.

LNG tanker Tristar Ruby, inače, dugačak je 289 i širok 44 metra. Iz MVM-a naglašavaju kako je riječ o novom pravcu “opskrbe prirodnim plinom od strateškog značaja za Mađarsku i Hrvatsku”.

MFGK Hrvatska u lipnju prošle godine potpisao je paket ugovora kojima je rezervirao kapacitet od 6,75 milijardi kubika plina na razdoblje od sedam godina na terminalu u Omišlju.

Ugovori MFGK-a i LNG terminala na Krku uklapaju se u “regionalnu strategiju rasta MVM-a usmjerenu na šest zemalja: Austriju, Slovačku, Češku, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku”, navode danas u MVM-u.

VUGRINEC NA ČELU TVRTKE

Prvi prekrcaj ukapljenog plina na novi terminal na Krku “predstavlja vrhunac višegodišnje hrvatsko-mađarske suradnje usmjerene na jačanje regionalne sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i vrijedan simbol zajedničkog uspjeha Hrvatske i Mađarske“, zaključuju u MVM-u.

Na čelo hrvatskog MFGK-a lani u rujnu došao je Marjan Vugrinec, koji je dotad bio član uprave plinske tvrtke Koprivnica opskrba u vlasništvu njemačkog EON-a.

Plinska kompanija MFKG nastala je u rujnu 2013. godine kad je mađarski elektroenergetski div MVM preuzeo cijeli plinski biznis njemačkog EON-a u toj zemlji.

Time je MVM postao vodeći plinski opskrbljivač na tržištu Mađarske te je krenuo u regionalnu ekspanziju. Potkraj 2014. osnovali su podružnicu u Austriji, krajem 2015. dolaze u Slovačku, a lani u Hrvatsku.


Tagovi: KRK LNG MFGK MVM PLIN UKAPLJENI PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO