NOVI MOĆAN IGRAČ NA PLINSKOM TRŽIŠTU

OTKRIVAMO Koprivnički menadžer na čelu mađarske plinske tvrtke

Objavljeno, 28. kolovoza 2020. Financijer
# Foto: KOPRIVNICA OPSKRBA / Marjan Vugrinec, menadžer s velikim iskustvom u plinskom biznisu
AUTOR
Robert Mihaljević

Novi ozbiljan plinski igrač pojavio se na tržištu Hrvatske, a poznato je i tko će voditi njegovo poslovanje.

Riječ je o tvrtki MFGK Croatia za plinski biznis koju je osnovala istoimena mađarska kompanija u vlasništvu elektroenergetskog diva MVM-a, koji je pak državna tvrtka.

Na čelo hrvatskog MFGK-a, kako u petak neslužbeno doznajemo, 1. rujna dolazi Marjan Vugrinec, član uprave plinske tvrtke Koprivnica opskrba koja je u vlasništvu njemačkog EON-a.

Vugrinec je bio i član uprave koprivničkoga Komunalca zadužen za plinski biznis. Doznajemo kako se u petak službeno oprostio od dosadašnjih kolega u Koprivnica opskrbi i Komunalcu.

No, zasad ne želi ništa komentirati jer, kaže, još nije formalno preuzeo novu dužnost.

Kupili biznis EON-a

MFGK Croatia, inače, nedavno je zakupila slobodne kapacitete ukapljenog prirodnog plina (LNG) u budućem terminalu za LNG u Omišlju. U razdoblju od 2021. do 2027. zakupili su ukupno 6,75 milijardi kubika plina.

To je gotovo polovica dosad zakupljenih kapaciteta LNG-a na Krku. Ukupno je, naime, do danas zakupljeno oko 11,7 milijardi prostornih metara, ali neke su kompanije kapacitete zakupljivale na tri godine.

Plinska kompanija MFKG nastala je u rujnu 2013. godine kad je elektroenergetski div MVM preuzeo cijeli plinski biznis njemačkog EON-a u toj zemlji.

Time je MVM postao vodeći plinski opskrbljivač na tržištu Mađarske te je krenuo u regionalnu ekspanziju. Potkraj 2014. osnovali su podružnicu u Austriji, krajem 2015. dolaze u Slovačku, a ove godine u Hrvatsku.


Tagovi: LNG MARJAN VUGRINEC MFGK MVM PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO