ZAKIDALI IH ZA PLAĆU

Već troje liječnika dobilo presude protiv bolnica. Slijedi lavina tužbi?

Objavljeno, 27. srpnja 2019. Zdravlje
# Foto: BOLNICA / ILUSTRACIJA / Opća bolnica u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Dvoje liječnika specijalista čiji je rad bio organiziran u 24-satnim dežurstvima dobit će odštetu jer im poslodavac, Opća bolnica, nije isplaćivao dodatke na plaće.

Liječnica specijalistica, tako, ima pravo na 60.500 kuna, a njezin kolega na 54.000 kuna. Oni su, kako je u četvrtak utvrdio Općinski sud, radili u Općoj bolnici Zabok i od siječnja 2014. do listopada 2018. godine bili su zakinuti za dodatke na plaću za otežane uvjete rada.

Svaki mjesec bili su zakidani za nekoliko stotina do blizu 2000 kuna, presudio je Općinski sud u Zaboku u dva odvojena postupka u istome danu. To nisu prvi slučajevi jer su liječnici još ranije uspijevali na sudu dobiti sporove zbog neisplate dodataka na plaću.

Čini se kako bi zbog toga mogla uslijediti lavina tužbi pa bi se bolnice mogle naći u nezavidnoj financijskoj situaciji. Nedavno smo pisali i o sličnom slučaju u kojem je varaždinski specijalist pedijatar također dobio odštetu.

Opća bolnica u Zaboku usprotivila se tužbama tvrdeći da je kao poslodavac podmirila sve obveze prema tužiteljima. “Napose da im je platila sva uvećanja plaće sukladno zakonskim i podzakonskim propisima te Kolektivnom ugovoru”, navodi se u odgovoru na tužbu.

No, sud je nakon provođenja svih dokaza i saslušanja vještaka zaključio kako su liječnici u pravu.

“Sporno je da li su, s obzirom na evidenciju radnog vremena, tužiteljima isplaćeni propisani  dodaci na plaću za sve sate koje su odradili, bilo da se radi o redovnom ili prekovremenom radu”, navodi Općinski sud.

U presudi se, dakle, tvrdi da nisu i da bolnica svojim liječnicima ima platiti ukupno oko 115.000 kuna s kamatama te im nadoknaditi parnične troškove. Presuda je nepravomoćna i bolnica se na nju može žaliti.


Tagovi: DOKTORI PLAćA TUžBE

NEDAVNO OBJAVLJENO