LIJEČNIK IH MORAO TUŽITI

Bolnica svojem pedijatru nije htjela isplaćivati dodatke na plaću. Sad će morati

Objavljeno, 03. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Odjel pedijatrije u koprivničkoj bolnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Specijalistu pedijatrije u Općoj bolnici u Varaždinu ta zdravstvena ustanova mora isplatiti oko 50.000 kuna dodataka na plaće od lipnja 2014. do listopada 2018. zbog iznimne odgovornosti za živote i zdravlje pacijenata.

Nepravomoćnu presudu u povodu njegove tužbe donio je danas varaždinski Općinski sud zaključivši kako je bolnički pedijatar, inače specijalist pedijatrijske neurologije, bio zakinut za taj iznos. Dodatak na plaću, naime, uredno je dobivao za redovan, ali ne i za prekovremen rad.

“Izložen sam znatnim i stalnim fizičkim naporima, što zapravo niti ne mora čuditi budući da se svakodnevno susrećem s bolesnom djecom te da vrlo često imam dežurstva -noćna, vikendom, blagdanima, praznicima – i da uza sve to radim i prekovremeno”, naveo je varaždinski liječnik u tužbi.

Zbog fizičkih i psihičkih napora koje liječnici trpe, odgovornosti koju imaju te vrlo čestih prekovremenih sati i dežurstava, Kolektivnim ugovorom određeno da imaju pravo na uvećanje plaće od deset do 12 postom i to zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi.

Iz obračunskih listića plaće koje je dostavio sudu jasno se vidi kako mu bolnica nije isplaćivala dodatke na plaću za prekovremeno odrađene sate. Bolnica je i na sudu upozoravala da to ne mora činiti, ali struka i vještaci su je opovrgnuli.

Inače, liječniku se za rad noću plaća taj dan uvećava za 40 posto, za rad subotom 25 posto, nedjeljom 35 posto, prekovremeni rad 50 posto, za rad u drugoj smjeni deset posto.

Osim toga, “radniku u djelatnosti zdravstva na pojedinim radnim mjestima i poslovima kod kojih postoje posebni uvjeti rada pripada pravo na dodatak na plaću”. Varaždinska bolnica taj dodatak liječnicima očito nije isplaćivala za prekovremene sate.

Pedijatru, dakle, bolnica za plaće od ljeta 2014. do jeseni 2018. (do datuma podnošenja tužbe) mora isplatiti oko 50.000 kuna (iznos je s kamatama) te mu podmiriti oko 8000 sudskih troškova.

Dodaci na plaću za prekovremene sate koje mu bolnica duguje s kamatama iznosili su od 600 do 1300 kuna na mjesec.


Tagovi: BOLNICA DOKTOR PEDIJATAR TUZBA

NEDAVNO OBJAVLJENO