STIGLE NEOBVEZUJUĆE PONUDE

Ledo na prodaju, prva u redu Podravka! Doznali smo i cijenu

Objavljeno, 22. rujna 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško bio je u utorak u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Fortenova grupa, bivši Agrokor, do kraja godine namjerava prodati Ledo, potvrdili su u utorak iz kompanije.

Portal Danica to je najavio ovih dana u tekstu u kojem se ističe kako je nakon toga vjerojatno na redu i Jamnica. Fortenova kreće u rasprodaju vrijednih kompanija jer ne može vraćati preskupe dugove.

“Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane.

Nastojat ćemo brzo pregledati primljene ponude i odlučiti hoćemo li na jednoj ili više njih nastaviti raditi. Cilj nam je donijeti tu odluku do sredine listopada, što ćemo onda prvo komunicirati svojim zaposlenicima, a potom javno objaviti.

PREGOVORI S TODORIĆEM

Krajnji nam je cilj odabrati strateškog partnera koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju tvrtke, a zaključenje procesa ovisi o pronalaženju partnera“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove.

Za kupnju Leda, kako otkrivaju naši visoki izvori iz kompanije, zainteresirana je i koprivnička Podravka koja se u poslovnim i političkim kuloarima spominje kao tihi favorit. Podravka je nisko zadužena i ta joj akvizicija financijski ne bi predstavljala problem.

Premijer Andrej Plenković i direktor Podravke Marin Pucar danas u Koprivnici

Šef Podravke Marin Pucar lani u prosincu istaknuo je kako Podravka tijekom 2020. godine bez problema može preuzeti kompaniju vrijednu dvije milijarde kuna.

Slučajno ili ne, upravo je Ledo procijenjen otprilike na toliki iznos, odnosno na oko 280 milijuna eura. Nije nikakva tajna da je Podravka već dulje zainteresirana za preuzimanje Leda. O tome je pregovore s Ivicom Todorićem bio vodio i bivši čelnik Podravke Zvonimir Mršić.

ODLUKU ĆE DONIJETI BRZO

Prodaja Leda rezultirala bi smanjenjem duga te omogućilo investiranje u preostale biznise kako bi se potaknuo njihov budući rast, napominju u Fortenovi.

“Izvršni direktori i Upravni odbor pregledat će primljene ponude i brzo donijeti odluku o tome što ćemo dalje“, rekao je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

“Kako bismo proaktivno postigli ciljanu kapitalnu strukturu putem razduživanja kompanije, spremni smo prodati samo jedan segment temeljnog poslovanja, koji bi potencijalno, s ovim ponudama, bila Poslovna grupa zamrznute hrane”, zaključio je Fabris Peruško.


Tagovi: AGROKOR FORTENOVA LEDO PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO