NE MOŽE VRAĆATI DUGOVE

GAME OVER Fortenova grupa kreće u rasprodaju, Ledo i Jamnica prve

Objavljeno, 18. rujna 2020. Financijer
# Foto: LEDO / Dostavni kamioni Leda
AUTOR
Robert Mihaljević

Raste dug, padaju prihodi, topi se kapital: to je, ukratko, financijski rezultat bivšeg Agrokora otkako se zove Fortenova i ima nove vlasnike, ruske banke i američke fondove.

Velikom lanjskom padu prihoda i gubicima koji su gotovo dosegnuli 900 milijuna kuna pridružio se korona-pad u prvih šest mjeseci ove godine. Ostvaren je polugodišnji gubitak od 721 milijun kuna, a ukupna zaduženost narasla je na nevjerojatnih 27,7 milijardi kuna.

Danas je posve jasno da Fortenova iz redovnog poslovanja ne može vraćati glavnicu i kamate koje za friške zajmove iznose čak osam posto te su i više nego lihvarske. Samo u prvom polugodištu ove godine Fortenova je na kamatama, leasingu i tečajnim razlikama izgubila blizu milijardu kuna.

Lani je Fortenova grupa poslovala s gubitkom od blizu 900 milijuna kuna, a snažan pad prihoda ostvarile su gotovo sve sastavnice grupe: Konzum 20 posto, Tisak 22 posto, Jamnica 16 posto, Belje 23 posto, Ledo 16 posto, Zvijezda 13 posto.

NIJE TODORIĆ, NEGO PUTIN

Što se, dakle, promijenilo u poslovanju Fortenove u odnosu na Agrokor? Čini se da se, ovako laički i na prvu, promijenio samo vlasnik. Nije više Todorić, već Putin. Prihodi snažno padaju, dug se gomila, kamate rastu, supstanca kompanije se topi.

Sve je isto, samo njega nema, poručio bi stari grafit s prašnjavih balkanskih pročelja.

Ipak, jedna je stvar posve drugačija u odnosu na Todorićevu eru. Novi vlasnici koncerna najvjerojatnije neće čekati da izgube sav novac koji su uložili. Oni će, naime, uskoro krenuti u rasprodaju najvrednijeg blaga.

Uvjeravaju nas u to ovih dana dobro upućeni poslovni i financijski krugovi iz Zagreba. Već se naveliko priča kako bi prve na bubanj mogle najvrednije kompanije Ledo i Jamnica. Za Ledo je svojedobno bila zagrijana Podravka, a za Jamnicu Coca-cola.

Podravka je danas nisko zadužena kompanija koja ostvaruje više nego solidnu dobit i sigurno joj ne bi bio problem preuzeti Ledo. Uprava predvođena Marinom Pucarom navodno je i zagrijana za takvu mogućnost. No, na kraju će sve biti pitanje cijene.

COCA-COLA BI JAMNICU

I Coca-cola je ranije bila ozbiljno zagrizla za Jamnicu s kojom bi na tržištu regije postigla snažnu sinergiju u kategoriji bezalkoholnih pića. Zanimljivo, Coca-cola je lani prestigla Jamnicu po prihodima i postala najveća soft drink tvrtka u Hrvatskoj.

Lani je Coca-cola ostvarila 1,1 milijardu kuna prihoda uz rast od oko dva posto te bruto dobit od 11 milijuna kuna. Jamnica je imala blizu 1,1 milijarde kuna prihoda, ali uz pad od 16 posto i dobit prije oporezivanja od 110 milijuna kuna.

U svakom slučaju, vrijeme raspleta dolazi. Vrijedi to i za Konzum koji je prošle godine također pao za 20 posto te ga je na tržištu Hrvatske prvi put po prihodima prestigla moćna Schwarz grupa: Lidl i Kaufland.

Epidemija koronavirusa samo je razgolitila sve slabosti koje su ostale u Agrokorovoj supstanci. Golemu zaduženost i brutalne kamate Fortenova više ne može servisirati. Vrijeme je da to netko otvoreno kaže.


Tagovi: AGROKOR FORTENOVA JAMNICA LEDO

NEDAVNO OBJAVLJENO