JEDNA FIRMA, DVIJE PLAĆE

Križevačka tvrtka radnike u Hrvatskoj plaća 8400 kn, u Njemačkoj mnogo više

Objavljeno, 17. srpnja 2019. Financijer
# Foto: RADNIK (gradilište križevačke tvrtke)
AUTOR
Robert Mihaljević

Križevačka tvrtka Radnik ostvarila je prošle godine 465 milijuna kuna prihoda, što je šest posto više nego godinu ranije, te neto dobit od 29 milijuna kuna, čak 26 posto više.

Riječ je o jednom od najboljih poslovnih rezultata u dugogodišnjoj povijesti građevinske kompanije.

“Ostvarena je značajna dobit i povećana je dugotrajna imovina društva, zadržana visoka razina kratkotrajne imovine, prošireno tržište. Investirano je 28 milijuna kuna, među ostalim i u dionice varaždinskog Hidroinga u koje je uloženo ukupno 8,2 milijuna kuna”, navodi se u financijskom izvještaju.

Radnik je danas vlasnik 65 posto dionica Hidroinga, a ranije je preuzeo i đurđevačku Bistru koja je također specijalizirana za niskogradnju.

Radnik lani je zapošljavao oko 380 radnika, od čega oko stotinu u izdvojenom pogonu u Njemačkoj. Zanimljivo je kako su prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj lani iznosile 8400 kuna, a u Njemačkoj čak 18.800 kuna.

Uspješno je poslovalo i đurđevačko poduzeće Bistra koje je prošle godine ostvarilo bruto dobit u iznosu od 4,7 milijuna kuna, što je nešto više nego preklani. S gubitkom pak posluje Hotel Kalnik u Križevcima.

Hotel Kalnik je zabilježio gubitak kao posljedicu visokih režijskih troškova i troškova održavanja, amortizacije. Ne uspijeva ostvariti potrebne prihode, s obzirom na poslovanje koje u glavnini čine prigodna okupljanja te ponuda hrane i pića. Popunjenost hotelskih soba gostima je nedostatna”, navode u Radniku.

Inače, najveći dioničar križevačkog Radnika je predsjednik Uprave Mirko Habijanec s 44,2 posto udjela, a drugi je član uprave Ivan Knok sa 11,7 posto. Radnik je, inače, jedan od najvećih donatora HDZ-a, o čemu smo ranije pisali.


Tagovi: NJEMACKA PLAćE RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO