Koprivnica sunčevom energijom spaja sjever i jug Europe

Objavljeno, 28. kolovoza 2022. Zeleno
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Gradonačelnik Mišel Jakšić i voditeljica Gradskih bazena Sonja Šafar na krovu bazena tijekom postavljajnja solarne elektrane
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Projekt One Sun Connecting North and South koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz sunca u objektima javnog sektora u RH predstavljen je u Koprivnici.

Partner projekta je Grad Koprivnica, a uz njega sudjeluje još 16 hrvatskih gradova i općina te norveško sveučilište u Stavengeru. Na predstavljanju bili su gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Komma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever sa sjedištem u Koprivnici Ivan Šimić.

Koliko je projekt ‘jednog sunca na sjeveru i jugu’ važan za bolje i zdravije okruženje u kojem živimo te proizvodnju čišće energije, u uvodnom je govoru istaknuo gradonačelnik Koprivnice.

Bespovratan novac

„Ovim projektom pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način te je moguće nuditi nova rješenja. S jedne strane možemo čuvati energiju i prirodu iz koja ona potječe, a s druge stvaramo energetski okvir hrvatske samodostatnosti koji neće biti toliko ovisan o uvozno-izvoznoj komponenti i globalnim krizama“, naglasio je Jakšić.

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. Vrijednost projekta je nešto više od milijun eura, od čega je 854.000 eura bespovratno, a investicijski troškovi su 776.000 eura te se taj iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta Koprivnica će izgraditi tri fotonaponske elektrane, i to na Osnovnoj školi Braća Radić snage 60 kilovata, OŠ Antun Nemčić Gostovinski snage 30 kilovata te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, također od 30 kilovata.

Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever koja je zapravo nositelj cijelog projekta, kaže da je on jedinstven jer okuplja čak 18 partnera

Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Koprivnicu iznosi oko 123.000 eura, od čega je oko 104.000 eura bespovratnog novca. Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od blizu 1000 megavatsati eletkrične energije i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od oko 156 tona.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 17 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija stakleničkih plinova. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Norveška je glavni partner

Načelnik sektora u Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te upravitelj programa iz kojeg se projekt financira, Mislav Kovač, navreo je kako su projekti poput tog iznimno važni u današnjim izazovnim vremenima.

„Imamo financijske mehanizme i programe kojima možemo financirati ovakve projekte te se otvaraju velike mogućnosti za suradnju s drugim državama članicama EU, ali i državama koje nisu članice. Važno je također da smo povezani sa zemljama donatorima, prvenstveno Norveškom, jer time dobivamo njihovo veliko iskustvo i znanje u proizvodnji i učinkovitom korištenju energije“, istaknuo je Kovač.

Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever koja je zapravo nositelj cijelog projekta, kaže da je on jedinstven i poseban jer okuplja čak 18 partnera. To pak omogućava zajedničku objedinjenu nabavu.

„Vjerujem kako će u ovim izazovnim vremenima upravo takvo povezivanje i okrupnjavanje biti važna poluga koja će omogućiti da uspješno provedemo ovaj projekt kojim smo povezali sjever i jug Hrvatske, ali također i sjever i jug Europe“, zaključio je Ivan Šimić, čelnik REA-e.


Tagovi: NORVEšKA REA SJEVER I JUG šKOLE SOLARNA ELEKTRANA SUNčEVA ENERGIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO