Sjajna vijest: na školama i tvornicama u Koprivnici čak 6 novih solarnih elektrana

Objavljeno, 13. travnja 2022. Zeleno
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Solarna elektrana na krovu gradskih bazena
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Koprivnica će uskoro dobiti čak tri nove sunčane elektrane koje će biti postavljene na krovišta tri škole.

Investicija će se financirati iz Norveškog granta, financijskog mehanizma koji je Norveška pokrenula kako bi smanjila društvene i gospodarske nejednakosti u europskom gospodarskom prostoru. Odličnu vijest otkrila je u srijedu dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

“Odobrena su nam sredstva za gradnju čak tri solarne elektrane u gradu na natječaju Norveškog granta. Regionalna energetska agencija Sjever je izradila projekt u partnerstvu s Koprivnicom i Varaždinom.

Postavit će se sunčane elektrane na osnovnim školama Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski te na Centru za odgoj Podravsko sunce. U Varaždinu elektrane idu na dvije sportske dvorane. Mali korak bliže energetskoj samodostatnosti.

REA sjever

Čestitam na izvrsno obavljenom poslu cijelom timu REA Sjever jer su uspjeli isprojektirati i napisati zahtjevan projekt sa 16 partnera te Geotehničkim fakultetom Varaždin i sveučilištem u norveškom Stavangeru”, izvijestila je danas Ksenija Ostriž.

Norveški financijski mehanizam, inače, pridonosi smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u europskom gospodarskom prostoru te jača bilateralnu suradnju između države darovateljice i država korisnica.

Gradonačelnik Mišel Jakšić i voditeljica bazena Sonja Šafar - Koprivnica Cerine solarnu elektranu dobivaju Gradski bazeni
Radovi na krovu bazena / Foto: Grad Koprivnica

Za razdoblje od 2014. do 2021. godine Kraljevina Norveška ustupila je državama korisnicama čak 1,3 milijarde eura u okviru Norveškog financijskog mehanizma.

Solarna elektrana već je postavljena na krovu Gradskih bazena u Koprivnici i godišnje donosi uštede od oko 150.000 kuna. Investicija je bila vrijedna oko 750.000 kuna. Na krovu bazena postavljeno je 765 solarnih panela sa 60 ćelija, koje će godišnje moći proizvesti oko 180.000 kilovatsati električne energije.

Zelena Koprivnica

Sunčeve elektrane u gradu dio su inicijative Zelena Koprivnica u koju još spadaju sustav gradskih bicikala Bicko, javni promet Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, i gradski eko vrtovi.

Tome svakako pridonosi i prehrambena kompanija Podravka koja na tri tvornice u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici gradi solarne elektrane vrijedne 10,3 milijuna kuna. EU cijeli projekt sufinancira iznosom od 5,2 milijuna kuna.

Očekivano vrijeme povrata investicije uz 50 posto potpore je 3,5 godine. Sunčeva elektrana „Podravka – Danica“ snage 2,4 megavata bit će na krovištima tvornica dječje hrane, juha i vegete te na tvornici Danica. Proizvodit će energiju za potrebe Podravke.


Tagovi: KOPRIVNICA PODRAVKA šKOLE SOLARNE ELEKTRANE SUNčANE ELEKTRANE

NEDAVNO OBJAVLJENO