ĐURO HORVAT DOSPIO U FOKUS

Kolike su plaće radnika koje bi gazda kažnjavao zbog samoizolacije

Objavljeno, 29. listopada 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlasnik međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat dospio je u fokus javnosti nakon što je najavio poseban režim za radnike koji završe u samoizolaciji.

Kako je portal Danica pisao, Horvat je radnike koji će morati u samoizolaciju odlučio kazniti 10-postotnim smanjenjem plaće. Osim toga, najavio je kako će svi biti u njegovu hotelu u izolaciji.

Zbog toga će ga uskoro pojsetiti inspekcija rada kako bi provjerila o čemu je točno tu riječ. Nevjericu njegovim odlukama iskazali su jučer i ministar rada te sindikalni lideri.

Đuro Horvat u srijedu je pokušavao sanirati štetu pa se, tako, vadio da će radnicima koji su u samoizolaciji uskratiti 10 posto bonusa, a ne plaće.

UKUPAN BROJ ZAPOSLENIH

Osim toga, opravdavao se vlasnik uspješne međimurske tvrtke, njegovi radnici u prosjeku zarađuju 10.000 kuna mjesečno. No, je li to doista tako?

Kako otkriva Danica, ta tvrdnja ipak ne drži vodu: radnici Tehnixa zarađuju osjetno manje od iznosa koji Horvat navodi.

Lani je Tehnix u prosjeku zapošljavao ukupno 431 osobu na čije je neto plaće te godine otišlo oko 36,6 milijuna kuna. Dake, riječ je o ukupnom broju zaposlenih, radnika i menadžera.

Iz tih podataka nije teško izračunati kako je svaki zaposlenik Tehnixa lani u prosjeku mjesečno dobivao nešto malo više od 7000 kuna neto. To pak znači kako su mnogi radnici dobivali i manje od tog iznosa.

PLAĆE SU IPAK MANJE

Tehnix je, inače, lani ostvario blizu 334 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 15 posto više nego godinu ranije. Neto dobit bila je veća za 17 posto i iznosila je blizu 15 milijuna kuna.

Prosječne neto plaće pak bile su manje za oko 2 posto. Preklani je, naime, 388 Tehnixovih zaposlenika mjesečno dobivalo malo više od 7200 kuna neto.

Zato je snažno rasla zaposlenost – s prosječnih 388 na prosječnih 431 prošle godine, što je rast od 11 posto. Ove godine pak Tehnix, prema neslužbenim informacijama, ima oko 450 zaposlenih.

Tehnix, inače, proizvodi strojeve i opremu za čuvanje okoliša te se predstavljaju kao vodeća eko industrija u svijetu. Hit su njihove korona kabine koje traže i strana tržišta.


Tagovi: đURO HORVAT PLAćE TEHNIX

NEDAVNO OBJAVLJENO