BEROŠEVO MINISTARSTVO ODOBRILO

Kirurg optužen za smrt 10 pacijenata radit će i dalje u Općoj bolnici

Objavljeno, 24. listopada 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / HSS / Dr. Davorin Diklić
AUTOR
Redakcijski tekst

Kirurgu optuženom za smrt čak deset pacijenata i teško narušeno zdravlje još dvije osobe sudit će se ispočetka jer je viši sud ukinuo oslobođajuću presudu.

Riječ je o poznatom bjelovarskom kirurgu, primarijusu dr. Davorinu Dikliću (65) koji i dalje radi u tamošnjoj bolnici. Protiv njega je u prosincu 2014. podignuta optužnica zbog počinjenja 12 teških kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.

Premda je tužiteljstvo tražilo da mu se zabrani rad na 10 godina, to se nije dogodilo. Štoviše, nakon što je Diklić napunio 65 godina, upravno vijeće bjelovarske bolnice i Ministarstvo zdravstva izdalo mu je dopuštenje da može raditi i nakon što je ispunio uvjet za starosnu mirovinu. Ostaje, dakle, u bolnici i čeka novo suđenje, piše portal Klikni.hr.

Dikliću se optužnicm stavlja na teret da je od 2003. do kraja 2009. godine “nesavjesno postupao tako da je usljed njegovih liječničkih pogrešaka kod dvije osobe teško narušeno zdravlje, a u deset je slučajeva prouzročena smrt”. Predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja djelatnosti liječnika na deset godina.

Šestero pacijenata preminulo je tijekom operacije debelog crijeva, a po dvoje tijekom operacije žučnog mjehura i želuca. Još dvije osobe jedva su preživjele operaciju debelog crijeva.

Općinski sud u Bjelovaru u rujnu 2017. donio presudu kojom ga je oslobodio optužbe. Presudu je Županijski sud ukinuo te predmet vratio na početak.


Tagovi: BOLNICA DAVORIN DIKLIć KIRURG OPTUžNICA SMRT PACIJENATA

NEDAVNO OBJAVLJENO