'DOKTOR SMRT' OPET NA SUDU

Novo suđenje kirurgu optuženom za smrt čak deset pacijenata

Objavljeno, 31. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: PIXSELL / Dr. Davorin Diklić
AUTOR
Redakcijski tekst

Kirurgu optuženom za smrt čak deset pacijenata i teško narušeno zdravlje još dvije osobe sudit će se ispočetka jer je viši sud ukinuo oslobođajuću presudu.

Riječ je o poznatom bjelovarskom kirurgu, primarijusu dr. Davorinu Dikliću (64) koji i dalje radi u tamošnjoj bolnici. Protiv njega je u prosincu 2014. podignuta optužnica zbog počinjenja 12 teških kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.

Stavlja mu se na teret da je od 2003. do kraja 2009. “nesavjesno postupao tako da je usljed njegovih liječničkih pogrešaka kod dvije osobe teško narušeno zdravlje, a u deset je slučajeva prouzročena smrt”.

U optužnici je predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja djelatnosti liječnika specijalista kirurgije u trajanju od deset godina.

Šestero pacijenata preminulo je tijekom operacije debelog crijeva, a po dvoje tijekom operacije žučnog mjehura i želuca. Još dvije osobe jedva su preživjele operaciju debelog crijeva.

Općinski sud u Bjelovaru u rujnu 2017. donio presudu kojom ga je oslobodio optužbe. Presudu je Županijski sud prošli tjedan ukinuo te predmet vratio na početak.

Dikliću, kojeg zovu ‘doktor smrt’, uskoro će početi novo suđenje. On se dosad branio kako su svi umrli pacijenti bili visoke životne dobi i teški kronični bolesnici.


Tagovi: BJELOVAR DR DAVORIN DIKLIć KIRURG SUđENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO