PODIGNUTA OPTUŽNICA

Josip na svojoj farmi bikova u Podravini devet godina držao roba!

Objavljeno, 22. veljače 2021. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / Dvorište u kojem je Josip, kako se sumnja, držao roba
AUTOR
Redakcijski tekst

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je u ponedjeljak optužnicu protiv Josipa (67) iz okolice Koprivnice kojeg se tereti da je na svojem imanju držao roba koji mu je radio najteže poslove.

Riječ je o slučaju o kojem je naš portal izvijestio lani u rujnu, a tekst možete pročitati OVDJE. Dokaže li mu se krivnja, prijeti mu do 10 godina zatvora.

Tereti ga se da je od početka 2012. do kolovoza 2020. na svojem poljoprivrednom gospodarstvu “iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjaka te ga prisilio da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove bez ikakve novčane naknade”.

Osim toga, “nije mu ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život te mu je ograničio slobodu kretanja i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom”.

Time je kršio odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima.

Kako smo ranije doznali, sve se odigravalo na Josipovoj farmi bikova u Novigradu Podravskom na kojoj je kao rob radio siroti i bolesni Garo (50), socijalni slučaj iz susjednog sela Javorovca.

“Garo je bio bokčija, odrađival mu je najgore poslove. Znali smo da radi na Josipovoj farmi bikova, ali nismo pojma imali o ovome što smo čitali u novinama nakon što su Josipa prošli tjedan uhapsili.

To je za sve nas u selu bio šok. Čak smo čuli i da su mu tamo, kod Jože, uzimali 800 kuna socijale koju je svaki mjesec primao”, ispričao nam je novigradski umirovljenik kojeg smo sreli blizu Josipove kuće.


Tagovi: FARMA BIKOVA NOVIGRAD PODRAVSKI ROB

NEDAVNO OBJAVLJENO