NEVJEROJATNA PRIČA IZ PODRAVINE

Na ovom je imanju Josip devet godina držao roba! Uhićen je ovih dana

Objavljeno, 04. rujna 2020. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Dvorište u kojem je Josip, kako se sumnja, držao roba
AUTOR
Redakcijski tekst

Čak devet godina Josip (67) iz Podravine držao je na imanju roba koji mu je bez naknade i u svojevrsnom zatočeništvu na farmi bikova radio najteže poslove.

Tako tvrdi koprivničko državno odvjetništvo koje je prošli tjedan otvorilo istragu protiv podravskog poljoprivrednika te je odmah uhićen. Tereti ga se za kazneno djelo ropstva, za što može dobiti i deset godina zatvora.

Mještani podravskog sela su u šoku / Foto: Danica.hr

Kako smo doznali, riječ je o vlasniku OPG-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice kojem je rob, kako se sumnja, bio siroti i bolesni Garo (50), socijalni slučaj iz susjednog sela Javorovca.

Priča je bila toliko nevjerojatna da je šokirala cijelu Podravinu, a posebno mještane Novigrada Podravskoga.

Lavež psa

Garo je, prema tvrdnjama tužitelja, od početka 2012. do kolovoza ove godine, dok se sve nije otkrilo, na Josipovu poljoprivrednom gospodarstvu bio u ropstvu. Josip je, kažu, iskoristio njegovu neimaštinu pa ga prisilio da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove bez ikakve novčane naknade.

“Garo je bio bokčija, odrađival mu je najgore poslove. Znali smo da radi na Josipovoj farmi bikova, ali nismo pojma imali o ovome što smo čitali u novinama nakon što su Josipa prošli tjedan uhapsili.

To je za sve nas u selu bio šok. Čak smo čuli i da su mu tamo, kod Jože, uzimali 800 kuna socijale koju je svaki mjesec primao”, priča nam novigradski umirovljenik kojeg smo sreli blizu Josipove kuće.

Kuća u kojoj je živio rob
Kuća uhićenoga koji je osumnjičen za ropstvo / Foto: Danica.hr

U kući uhićenog čovjeka nitko se nije javljao. Ulazna dvorišna vrata su zaključana, a na kucanje po uličnim prozorima nije bilo odgovora. Samo bjesomučni lavež psa u dvorištu.

Državno odvjetništvo sumnja kako gazda Josip svojem prislinom radniku “nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i socijalne kontakte”.

Načelnik u čudu

“Osim toga, fizički ga je kažnjavao, čime je uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom”, naveli su nakon što su pokrenuli službenu istragu.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prošli tjedan prijedlog državnog odvjetnika i odredila 67-godišnjem Josipu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Crkva u Novigradu Podravskome / Foto: Danica.hr

Svi su u čudu, pa i novigradski načelnik Zdravko Brljek Brčo koji jednostavno nije mogao vjerovati u ono što smo mu ispričali. Gospođa koju smo zatekli pred seoskom crkvom nakon mise priča kako je susjed Josip inače jako pobožan.

“Često je na misi u crkvi, zato ne mogu vjerovati u to kaj mi pričate. Njegovi su imali veliko gazdinstvo i on je to naslijedio. Da bi čovjeka držal kao roba? U to mi je teško povjerovati”, zaključuje šokirana žena.


Tagovi: NOVIGRAD OPG ROB UHIćEN

NEDAVNO OBJAVLJENO