OVE GODINE SU U KRIZI

JGL i dalje ispred Belupa: lani ostvarili čak 1,1 milijardu kuna prihoda

Objavljeno, 08. ožujka 2022. Financijer
# Foto: JGL / Pogoni riječke farmaceutske tvrtke
AUTOR
Robert Mihaljević

Farmaceutska tvrtka Jadran galenski laboratorij ostvarila je lani oko 1,1 milijardu kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja iznosila je oko 106 milijuna kuna.

Riječ je o povijesno najboljim rezultatima koji su potvrdili kako je JGL najveća domaća farmaceutska kompanija. Belupo je s lanjskim prihodom od oko milijardu kuna ostao drugi. Pliva je u rukama izraelske Teve pa ne spada u kategoriju onih s domaćim kapitalom. Pliva je i dalje ukupno najveća s prihodima od oko pet milijardi kuna.

“Tijekom prošle godine, u sklopu investicijskog projekta Integra 2020, značajno smo povećali proizvodne kapacitete sterilne proizvodnje te finalizirali izgradnju novog logističko-distributivnog centra, čije ćemo službeno otvorenje upriličiti uskoro.

Treći dio investicije, istraživačko-razvojni centar, napreduje u skladu s planom. Ulaganjima ćemo značajno povećati našu sposobnost razvijanja i proizvodnje kompleksnih i inovativnih proizvoda“, komentirao je poslovne rezultate Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

JGL grupa je prvi put ostvarila i dobit prije oporezivanja veću od 100 milijuna, odnosno 105,7 milijuna kuna. Aqua Maris i dalje uvjerljivo vodi s 34 posto udjela u prodaji. Drugi po veličini je brend Aknekutan, čiji je udio porastao sa sedam na 10 posto, a treći Meralys s osam posto udjela.

Belupo je također lani imao rekordnu godinu uz rast prodaje od 5,5 posto te rast neto dobiti od 72,5 posto koja je na koncu iznosila 109 milijuna kuna.

No, obje domaće farmaceutske tvrtke jako su izložene na tržištima Rusije i Ukrajine te će im poslovanje ove godine ozbiljno trpjeti zbog rata. Mogući su i bolni rezovi.


Tagovi: 2021 BELUPO DOBIT FARMACEUTSKA JGL PRIHODI RUSIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO