ZNANSTVENI DOKAZI

Je li to Capak najavio da ćemo na jesen morati nositi maske na otvorenom

Objavljeno, 30. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: Nova TV screenshot / Dr. Krunoslav Capak, glavni hrvatski epidemiolog
AUTOR
Robert Mihaljević

Sva je prilika da će na jesen i u Hrvatskoj nošenje zaštitnih maski za lice biti obvezno i na otvorenome.

Da je to naslutiti šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i glavni nacionalni epidemiolog dr. Krunoslav Capak gostujući u Dnevniku Nove TV.

Negdje će se nešto pooštravati jer prema najnovijim istraživanjima distanca ne znači toliko puno koliko maska. Neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru. Nismo za labavije kriterije“, otkrio je Capak.

Na što je točno mislio kad je govorio o najnovijim istraživanjima? Nedavno je o tome progovorio prof. dr. sc. Andrej Trampuž, specijalist interne medicine i virusologije te šef Infektivne klinike u bolnici Charite u Berlinu.

“Maske se moraju nositi jer sad znamo da se virus širi 50 posto kapljičnim putem, 40 posto aerosolom, a samo 10 posto preko ruku. Taj aerosol su mikroskopske čestice koje se ne šire samo jedan metar i potom padaju na tlo, već mogu ići i do 14 metara u daljinu.

Dakle, maske se moraju nositi, a mnoge zemlje već preporučuju da se ne nose samo u zatvorenom prostoru, već i na otvorenom prostoru”, tumači dr. Trampuž.

Capak je pohvalio inicijativu u općini Vinica kod Varaždina gdje je odlučeno da je nošenje maski obvezno i na otvorenom.

“Neke europske zemlje su donijele takve odluke da se maske nose i na otvorenom gdje se ne može izbjeći gužva, kao u Parizu. Ovo je za mene izrazito pozitivna inicijativa lokalne zajednice“, rekao je Capak.


Tagovi: KRUNOSLAV CAPAK MASKE MASKE NA OTVORENOM

NEDAVNO OBJAVLJENO