PROF. DR. SC. ANDREJ TRAMPUŽ

Virus putuje zrakom, maske bi se trebale nositi i na otvorenom

Objavljeno, 08. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Kako danas stoje stvari, školska godina u Hrvatskoj počinje 7. rujna, a učenici će, po svemu sudeći, morati nositi maske u školi.

Nastavnici će, kako se čuje u pojedinim školama, dolaziti u maskama ili vizirima. Ako se virus probije u neku školsku ustanovu, ona će biti zatvorena, a nastava će se privremeno odvijati online.

Prema dosadašnjim izjavama novog ministra obrazovanja dr. sc. Radovana Fuchsa, neće biti prekida nastave u cijeloj zemlji ni ako se epidemiološka situacija na jesen i zimu pogorša.

Virus se širi zrakom

Ministar je, naime, najavio kako bi u tom slučaju došlo do prekida nastave u pogođenim školama, gradovima ili županijama, ovisno o epidemiološkoj situaciji u tim sredinama.

Nastava je već počela u nekim dijelovima Njemačke. U tim školama također svi nose zaštitne maske.

Andrej Trampuž sa svojim timom u berlinskoj bolnici Charite
Andrej Trampuž sa svojim timom u berlinskoj bolnici / Foto: Facebook / Andrej Trampuž

Prof. dr. sc. Andrej Trampuž, specijalist interne medicine i virusologije, koji je šef Infektivne klinike pri bolnici “Charite” u Berlinu, tumači zbog čega je maska vrlo važna zaštita.

“Maske se moraju nositi jer sada znamo da se virus širi 50 posto kapljičnim putem, 40 posto aerosolom, a samo 10 posto preko ruku. Taj aerosol su mikroskopske čestice koje se ne šire samo jedan metar i potom padaju na tlo, već mogu ići i do 14 metara u daljinu.

Uskoro i cjepivo

Dakle, maske se moraju nositi, a mnoge zemlje već preporučuju da se ne nose samo u zatvorenom prostoru, već i na otvorenom prostoru”, tumači dr. Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.

On je optimist kad je riječ o cjepivu protiv koronavirusa. Kaže kako su prvi rezultati treće faze kliničkih ispitivanja na ljudima koje u Brazilu provode američka i njemačka tvrtka jako ohrabrujući.

“Cjepivo jako dobro zaštićuje nezaražene osobe. Dakle, za sada sve ide u dobrom smjeru”, kaže znanstvenik i poznati europski infektolog.

Uvjeren je kako će se u Europi, dakle i u Hrvatskoj, ljudi moći cijepiti sigurnim i učinkovitim cjepivom najkasnije početkom iduće godine.


Tagovi: ANDREJ TRAMPUž BERLIN CJEPIVO MASKE VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO