Jakšić Plenkoviću: Naftu šaljemo Mađarima. Hoćemo li uskoro i pšenicu?

Objavljeno, 20. travnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / Premijer s Jakšićem na Renesansnom festivalu u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Premijer Andrej Plenković otkrio je u srijedu u Saboru kako je Vlada uputila ponudu mađarskom MOL-u za preuzimanje njihova vlasničkog udjela u INA-i, ali kaže kako su je oni odbili.

Plenković je to otkrio odgovarajući na pitanje saborskog zastupnika SDP-a Mišela Jakšića o obećanju o otkupu udjela u INA-i, ali i prodaji Fortenove mađarskom fondu Indotek.

“Godine 2016. najavili ste da ćete vratiti INA-u u hrvatske ruke, ali do danas se ništa nije dogodilo. Također, i cijeli Agrokor s poljoprivrednim sektorom šaptom prelazi u mađarske ruke, kao i INA, a što ste vi učinili?

Energetiku smo dali Orbanu, Agrokor se spremamo dati Orbanu… Koja je uopće vaša strategija i plan da Hrvatska postane energetski i prehrambeno samodostatna. Da ne moramo za sve to pitati Orbana”, pitao je Jakšić.

Plenković mu je odgovorio kako su učinili sve što je bilo zakonski, pravno, regulacijski, energetski moguće da se preuzme INA od MOL-a.

Imali smo dobru volju

“Ponudili smo cijenu i nismo se našli. MOL nije prihvatio našu ponudu, a imali smo dobru volju i našli smo sredstva za otkup. No, nismo htjeli platiti onoliko koliko taj udjel danas realno ne vrijedi. To nećemo napraviti”, naglasio je premijer.

Kad je riječ odluci Sberbanka da svoj udjel u Fortenovi proda mađarskom fondu Indotek, Plenković je rekao da se Vlada ne može miješati u tržišno gospodarstvo, ali i upozorio kako je i netko drugi mogao ponuditi veći iznos te kupiti taj udjel.

“Dobro je da je Sberbank u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu odlučio prodati i da je mađarski fond to kupio. Uostalom, Fortenova ostaje poslovati u Hrvatskoj, ne vidim tu problem”, zaključio je šef Vlade.

Jakšić mu je replicirao kako je ista stvar i s INA-om koja je također ostala u Hrvatskoj. Njega brine poljoprivredna i prehrambena proizvodnja u Slavoniji i Baranji, koja će biti u rukama Mađara.

“Svjedoci smo da svako malo hrvatska nafta ide u Mađarsku. Ne bih volio da se to isto dogodi i sa slavonskom pšenicom, prvo da ide u Mađarsku pa da se onda cjenkamo kako da to vratimo u Hrvatsku”, zaključio je Jakšić.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIć FORTENOVA INA MAđARI MIšEL JAKšIć SABOR VIKTOR ORBAN

NEDAVNO OBJAVLJENO