Hoće li Mađari spriječiti prodaju Belja, Pika i Vupika mirovincima i Podravki

Objavljeno, 18. travnja 2022. Naše priče
# Foto: BELJE / ILUSTRACIJA / Staklenik za uzgoj rajčice tvrtke Belje
AUTOR
Robert Mihaljević

Uskoro novi većinski vlasnik Fortenova grupe (bivši Agrokor) mogao bi zaustaviti planiranu prodaju poljoprivrednih tvrtki koje raspolažu ogromnim obradivim površinama.

Naši izvori bliski mirovinskim fondovima, koji su trebali preuzeti tvrtke Belje, Vupik i PIK Vinkovci, otkrivaju ovih dana kako se proces naglo zakomplicirao. I to nakon što je Sberbank paket od 44 posto vlasništva odlučio prodati mađarskom investicijskom fondu Indotek bliskom premijeru Viktoru Orbanu

Indotek i Sberbank već su potpisali ugovor s namjerom kupoprodaje najvećeg pojedinačnog udjela u Fortenova grupi. No, za zaključenje transakcije potrebno je osigurati rješenja nadležnih regulatornih tijela na više tržišta.

Sberbank posjeduje oko 44 posto vlasništva Fortenove. Ruska banka VTB ima 7 posto, a hrvatski plinski kralj te ‘ruski igrač’ Pavao Vujnovac 6 posto. Posao preuzimanja vlasničkog udjela od Sberbanka mađarski fond Indotek želi odraditi najkasnije do ljeta.

Naš sugovornik upozorava kako Mađari nisu skloni prodaji Fortenovina agrobiznisa na istoku Hrvatske koji raspolaže desecima tisuća vrijednog poljoprivrednog zemljišta. No, formalno još nisu preuzeli najveći vlasnički udjel.

Uprava Fortenove, kaže nam izvor, nastavlja s procesom jer u tome ima potporu američkih investitora u Fortenovi i Vlade RH, ali pitanje je hoće li uspjeti sve provesti prije Indotekova dolaska. Ako ne uspije, o sudbini Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Pika, Belja i drugih tvrtki uskoro će se odlučivati u Budimpešti.

Prema našim prijašnjim informacijama, uprava Fortenove na čelu s Fabrisom Peruškom u suglasju s Vladom i najvećim vlasnicima kompanije pripremala je operaciju prodaje Belja, Vupika i Pika Vinkovci mirovinskim fondovima. Kasnije se u tu priču navodno trebala uključiti i Podravka.

Da bi preuzeo 44 posto vlasništva u Fortenovi, mađarski Indotek morat će dobiti odobrenje hrvatskih regulatornih tijela

No, sad je ta poslovna akrobacija prilično neizvjesna jer Mađari navodno ne žele komadati Fortenovu, niti bi se htjeli odreći vrijednih poljoprivrednih resursa. Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivede, Fortenova ima u zakupu i koncesiji čak 33.000 hektara državnog zemljišta.

Belje obrađuje blizu 20.000 hektara, Vupik oko 6500, Pik Vinkovci oko 4500, Agrolaguna 1200, Vinka 800, Pik Vrbovec 700, a Mladina 50-ak hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Belje je za hrvatsku poljoprivredu posebno važno i zbog osječke mljekare koju su preuzeli od tvrtke Meggle.

Da bi preuzeo 44 posto vlasništva u Fortenovi, mađarski Indotek morat će dobiti odobrenje hrvatskih regulatornih tijela. Sve dok se to ne dogodi, on neće imati nikakva vlasnička prava u kompaniji, niti će smjeti utjecati na poslovne odluke Peruška i uprave. To bi bilo protuzakonito.

Čini se, dakle, kako je u tijeku napeta utrka s vremenom. Ključno je pitanje tko će prvi do cilja: Indotek s preuzimanjem vlasničkog udjela Sberbanka ili Peruško s prodajom Fortenovina agrobiznisa mirovinskim fondovima. Kako sada stoje stvari, svi posao žele završiti do ljeta.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO