Rusi prodali Konzum i Jamnicu mađarskom tajkunu bliskom Orbanu

Objavljeno, 09. travnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Ruski Sberbank i mađarski investicijski fond Indotek potpisali su ugovor s namjerom kupoprodaje najvećeg pojedinačnog udjela u Fortenova grupi.

Za zaključenje transakcije potrebno je osigurati rješenja nadležnih regulatornih tijela na više tržišta, naveli su iz bivšeg Agrokora u svojem priopćenju. Sberbank posjeduje oko 44 posto vlasništva Fortenove. Ruska banka VTB ima 7 posto, a hrvatski plinski kralj te ‘ruski igrač’ Pavao Vujnovac 6 posto.

Iza Indotek grupe stoje jedan od najbogatijih Mađara Daniel Jellinek i američka Bohemian grupa obitelji Stryker. Inače, mađarski poduzetnik Daniel Jellinek blizak je vladajućoj stranki Fidesz i premijeru Viktoru Orbanu koji je Putinov vjeran saveznik.

“Pozdravljamo ulazak fonda Indotek, koji prepoznajemo kao dugoročnog strateškog partnera, u suvlasništvo Fortenova grupe i nadamo se i očekujemo da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti ishođena sva odobrenja koja su potrebna za zaključenje kupoprodaje udjela.

Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem”, naglasio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove.

Cijeli posao preuzimanja vlasničkog udjela od Sberbanka mađarski bi fond, kako se očekuje, trebao odraditi najkasnije do ljeta. Nakon toga, o sudbini Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Pika, Belja i drugih sastavnica Fortenove odlučivat će se u Budimpešti.


Tagovi: FORTENOVA INDOTEK MAđARI PRODAJA SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO