Hrvatski plinski kralj: ‘Cijena plina nije realna i odsad će padati’

Objavljeno, 21. rujna 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac, hrvatski pliski kralj, na gospodarskom skupu u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac govorio je u srijedu o plinskoj krizi i otkrio planove s Fortenovom na konferenciji Dan velikih planova na Zagrebačkom velesajmu.

Vujnovac kaže kako smo od pandemije prošli fazu jeftinih energenata, a onda je cijena plina narasla deset puta – i to prije rata u Ukrajini. Dakle, nije rat kreirao nestabilnost cijena plina, već drugi faktori. 

“Plin je u Europi nekad bio lokalan. Dolazio je iz Norveške, Rusije, nešto iz Alžira, a cijene su se mijenjale ovisno o hladnijoj ili toplijoj zimi. Spajanjem s LNG-om, plin je odjednom postao globalan i zbog toga su se dogodile velike promjene, došle su investicije i od američkih hedge fondova, puno špekulacija. 

Svaki trejder je dobio mogućnost da plin koji je bio namijenjen Europi usmjeri u Aziju. Potrošnja Kine postala je vrlo bitan faktor za cijene plina u EU”, objasnio je Vujnovac, kako prenosi Lider.

Ulazak u Fortenovu

Vujnovac smatra da bi se cijena plina odsad trebala početi smanjivati jer trenutno nije realna i neće takvom ostati.

Skladišta plina su puna, a potrošnja će padati zbog smanjene proizvodnje”, naglasio je danas Vujnovac.

Na pitanje glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića kad će postati većinski vlasnik Fortenove, Vujnovac je rekao da mu nikad nije bila ideja da dugoročno upravlja Fortenovom nego je ‘prepoznao priliku kada je kompanija bila u velikom stresu i imala vlasnike koji nisu htjeli biti vlasnicima’.

Trenutačno je bitna tema izlazak Sberbanka iz vlasništva zbog sankcija, što izazivu određenu nestabilnost u kompaniji, kaže.

“U drugoj fazi ćemo refinancirati dug, a u trećoj fazi će Fortenova završiti na IPO-u koji očekujem za godinu i pol. Tada ću ja izaći iz velikog dijela vlasništva sa zaradom, a kompanija će dobit kapital za daljnji razvoj”, prenosi Lider Vujnovčev današnji istup na Danu velikih planova.


Tagovi: DAN VELIKIH PLANOVA FORTENOVA LIDER PAVAO VUJNOVAC PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO