PROGRAM ITU

Grad i 9 podravskih općina dobivaju 150 milijuna kn za zajedničke projekte

Objavljeno, 17. studenoga 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Potpisnici ITU sporazuma u Koprivnici: Ivan Derdić, Lara Samošćanec, Mišel Jakšić, Mato Kuzminski, Zdravko Brljek, Vlado Bakšaj, Danimir Kolman i Zoran Vrabelj
AUTOR
Redakcijski tekst

Grad i devet okolnih općina dobit će čak 150 milijuna kuna iz EU programa Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) koji omogućava prijave zajedničkih projekata.

Ugovor o pristupanju u ITU mehanizam potpisali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te načelnici i načelnice devet podravskih općina: Lara Samošćanec (Đelekovec), Mato Kuzminski (Koprivnički Bregi), Zoran Vrabelj (Koprivnički Ivanec), Zdravko Brljek (Novigrad Podravski), Ivan Derdić (Peteranec), Danimir Kolman (Rasinja), Vlado Bakšaj (Sokolovac), Božica Trnski (Hlebine) i Petar Dombaj (Drnje).

Statusom ITU grada olakšan je pristup EU novcu koji se dodjeljuju za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture, rekonstrukciju i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma, revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja, poboljšanje usluge javnog prijevoza, mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, mjere borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

JAKŠIĆ: KRASNA ŠANSA

U programu ITU čiji je nositelj Koprivnica previđeno je ulaganje od ukupno 20 milijuna eura, od čega 70 posto pripada Koprivnici, kao nositelju statusa, dok će preostalih 30 posto biti raspoređeno općinama potpisnicama sporazuma, i to onima koje imaju više od 30 posto dnevnih migracija prema Koprivnici.

„Takvo izravno ulaganje nismo imali nikad, ovo je krasna šansa za Koprivnicu, ali i za naše okolne općine. Još smo u razradi toga koji će to projekti biti. Sigurno je da će težište biti na poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji. Na ovaj način planiramo i rekonstrukciju Gradske tržnice i cijelog tog bloka u centru grada.

Razmišljamo o izgradnji Knjižnice i čitaonice Fran Galović, kao i o dogradnji Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Puno se toga još razrađuje i piše, vidjet ćemo na što ćemo sve imati pravo“, rekao je u utorak prilikom potpisivanja sporazuma gradonačelnik Mišel Jakšić.

Jedno je sigurno: Koprivnica tim novcem želi obaviti temeljitu rekonstrukciju prostora Gradske tržnice u samome srcu grada. Time bi se dobila prava zelena tržnica koja bi se povezala s brojnim OPG-ima u Koprivnici i podravskim općinama. Tu je važna i zgrada stare tiskare koja je neposredno uz tržnicu i trenutačno je u vlasništvu Podravke koja ju prodaje na javnom natječaju.

KOPRIVNICA OSMI ‘ITU’ GRAD

Razmišlja se tu o gradnji novog stambeno-poslovnog kompleksa, ali i nekim zajedničkim projektima u kojima bi svoj interes našla i Podravka. O tome su navodno gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić već otvorili preliminarne razgovore.

Takva ulaganja dosad su se provodila u najvećim urbanim središtima, a status ITU grada ovog časa imaju Zagreb, Osijek, Rijeka i Split kao urbane aglomeracije s više od 100.000 stanovnika te Zadar, Slavonski Brod i Pula kao urbana područja s više od 50.000 žitelja.

Gradovi u tim projektima surađuju sa susjednim lokalnim jedinicima te provode zajedničke investicije koje potiču održiv razvoj na cijelom području. Za ITU program Slavonski Brod je, primjerice, dobio 25 milijuna, a Pula 23,5 milijuna eura.


Tagovi: DEVET OPćINA ITU KOPRIVNICA MIšEL JAKšIć NAčELNICI NOVAC POTPIS

NEDAVNO OBJAVLJENO