VAŽNA VIJEST ZA PODRAVSKO SREDIŠTE

Koprivnica dobila status ITU grada. Stiže 150 milijuna kuna iz EU fondova

Objavljeno, 25. rujna 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Arhitekt Hrvoje Njirić s maketom Gradske tržnice; to je bila samo ideja
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnica je dobila status ITU grada, što je veliki iskorak prema izdašnijem financiranju održivih urbanih projekata iz fondova Europske unije.

ITU je akronim za integrirana teritorijalna ulaganja koji omogućava korištenje EU novca iz različitih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti i investicije kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarske aktivnosti određenog šireg područja.

Takva ulaganja dosad su se provodila u najvećim urbanim središtima, a status ITU grada ovog časa imaju Zagreb, Osijek, Rijeka i Split kao urbane aglomeracije s više od 100.000 stanovnika te Zadar, Slavonski Brod i Pula kao urbana područja s više od 50.000 žitelja.

Gradovi u tim projektima surađuju sa susjednim lokalnim jedinicima te provode zajedničke investicije koje potiču održiv razvoj na cijelom području. Za ITU program Slavonski Brod je, primjerice, dobio 25 milijuna, a Pula 23,5 milijuna eura.

ODRŽAN PRVI SASTANAK

„To je gotova stvar, odluka je u proceduri i Vlada će je uskoro provesti, a mi ćemo odluku o tome donijeti na sjednici Gradskog vijeća. Prema prvim procjenama, riječ je o ulaganju teškom između 15 i 20 milijuna eura“, otkrio je prošli tjedan nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Gradonačelnik naglašava kako će se u ITU projekte uključiti i okolne općine koje će naći svoj interes za zajednička ulaganja europskog novca. A iznos doista nije mali – moguće je da se plasira čak 150 milijuna kuna. Koprivnica računa na 70 posto tog iznosa, dok će općinama koje se uključe u ITU mehanizam pripasti preostalih 30 posto. U tu investicijsku priču može biti, uz grad, uključeno najviše 14 podravskih općina.

Ovog časa, nakon što Vlada donese konačnu odluku, slijedi utrka s vremenom jer vrlo brzo, najkasnije do studenoga, treba donijeti konkretne odluke u ulasku u ITU mehanizam na Gradskom vijeću i općinskim vijećima

Ovaj tjedan već je odrađen prvi sastanak s čelnicima okolnih općina, a na njemu su, uz gradonačelnika i suradnike, sudjelovali čelnici Đelekovca, Drnja, Koprivničkih Bregi, Koprivničkog Ivanca, Peteranca, Rasinje i Sokolovca.

Gradonačenik otkriva kako je jedan od projekata i temeljita rekonstrukcija i proširenje Gradske tržnice u Koprivnici koja bi mogla obuhvatiti i prostor bivše Podravkine tiskare koja je oslonjena na tržnicu. No, tu će trebati dogovor s Podravkom jer je riječ o njihovim nekretninama.

„Koncept tržnice trebao bi se nastaviti razvijati u smjeru poticanja ekološke, domaće poljoprivredne proizvodnje koja bi imala osiguran plasman na novoj Gradskoj tržnici. Vjerujem da ćemo u tom projektu imati partnere i u okolnim općinama koje bi time poticale razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na svojem području“, naglasio je Jakšić.

NJIRIĆEVA IDEJA

S druge strane, Podravka je ovaj tjedan objavila javni natječaj za prodaju brojnih nekretnina, među ostalim i bivše tiskare koja se oslanja na Gradsku tržnicu. No, ključeve te prodaje ipak drže u Gradskoj upravi jer se za bilo koje ozbiljnije ulaganje na tom području treba izmijeniti generalni urbanistički plan Grada.

Ideju kako urediti prostor Gradske tržnice prije par godina iznio je u Koprivnici i poznati hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić. Na prezentaciji je pokazao i maketu zgrada koje bi se trebale graditi na tržnici. Prema njegovoj ideji, uz tržnicu gradile bi se i dvije zgrade: u prizemlju poslovni prostori, a na dva kata stanovi za mlade. Na maketi je i visoka zgrada, tzv. pentagon, u kojoj bi bili poslovni prostori, dio gradskih ureda javne namjene, ali i restoran na vrhu zgrade s pogledom na trg. No, riječ je tek o urbanoj ideji koja nadilazi gabarite ITU ulaganja.

Ovog časa, nakon što Vlada donese konačnu odluku, slijedi utrka s vremenom jer vrlo brzo, najkasnije do studenoga, treba donijeti konkretne odluke u ulasku u ITU mehanizam na Gradskom vijeću i općinskim vijećima zainteresiranih okolnih sredina. Gradonačelnik očekuje da bi se konkretni radovi mogli pokrenuti već do jeseni iduće godine, a prije toga valja izraditi projekte, srediti sve papire i raspisati javne natječaje.


Tagovi: GRADSKA TRžNICA ITU KOPRIVNICA OPćINE

NEDAVNO OBJAVLJENO