NAJPOVOLJNIJI ZA ULAGANJE U DRŽAVI

Grad bez prireza ulagačima daje besplatno zemljište u poslovnim zonama

Objavljeno, 04. lipnja 2019. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar (lijevo) nije baš presetan Marićevom reformom
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradske vlasti u Koprivnici predstavile su danas paket olakšica za investitore, koji taj grad bez prireza u mnogim elementima svrstava u najpovoljniju sredinu za poduzetničko ulaganje u državi.

Tako se, primjerice, poduzetnicima u poslovnoj zoni Dravska omogućava da zemljište dobiju besplatno ako gospodarski objekt sagrade unutar 24 mjeseca. Investitori s manje od 50 zaposlenih u cijelosti su oslobođeni i obveze plaćanja komunalnog doprinosa, a poduzetnici početnici prve godine uopće ne plaćaju komunalnu naknadu.

Pravo građenja u svim gradskim poslovnim zonama iznosi samo kunu po četvornome metru u prvih 48 mjeseci. U poslovnoj zoni Radnička, koja je smještena tik uz Podravsku magistralu, zemljište se može dobiti za samo 50 posto vrijednosti, a popust na komunalni doprinos za male poduzetnike iznosi čak 75 posto.

Rekordno niska nezaposlenost

“U idealnim uvjetima ovo je oko 20 milijuna kuna izravnog ulaganja u poduzetništvo, a optimalno bi to, recimo, iznosilo oko 12 milijuna kuna. Onaj tko doće na parcelu od 5000 kvadrata i gradi halu od 500 kvadrata ostvaruje poticaj od najmanje 100.000 eura. To može narasti i do 200.000 eura, a to je najveći iznos kojim jedinice lokalne uprave mogu subvenciorati poduzetništvo u tri godine”, naglasio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Gradonačelnik podsjeća kako je unatrag samo mjesec dana u Koprivnici 130 novozaposlenih osoba i nikad nije bila tako niska stopa nezaposlenosti na burzi rada.

“Grad ima više od 55 posto ukupno zaposlenih u županiji, a stanovnika tek 30-ak posto. Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima dvostruko veći izvoz nego uvoz, a popunjenost naših poduzetničkih zona je oko 60 posto. U Dravsku uskoro stižu dva nova investitora i popunjenost će se dići na 70-ak posto. Nakon ovih mjere nadam se da ćemo poduzetničke zone popuniti u cijelosti, pa već sada razmišljamo o novima”, najavljuje Jakšić.

Stvarna strateška prednost

Jakšić i dogradonačelnica za gospodarstvo Ksenija Ostriž naglasili su kako Koprivnica nema prireza, što je strateška prednost u odnosu na većinu drugih gradova u okruženju.

“Prvo što nas zainteresirani poduzetnici pitaju je koliki je njima ukupan trošak neto plaće. To je doista naša strateška prednost. To, ali i obrazovna struktura kroz brojne stručne studije na Sveučilištu Sjever, koji se provode po specifičnim kurikulumima i mlade ljude vrlo brzo pripremaju za tržište rada”, ističe dogradonačelnica.

Većina gradova u okruženju tu je negdje s pogodnostima koje daju investitorima, ali oni uglavnom imaju prireza pa im je trošak plaće veći, domeće Jakšić.

“Ako se veliki gospodarski subjekti bore za to da što više ljudi radi, nema boljeg poticanja poduzetništva od toga da ne plaćaju prireza. Tvrtka koja ima 70 do 100 menadžerskih ugovora sigurno bi iskeširala i četiri-pet milijuna kuna u gradski proračun samo za prirez, što u Koprivnici ni ubuduće neće biti slučaj”, ‘pecnuo’ je Jakšić Podravku čiji se šef uprave nedavno požalio na visok iznos komunalne naknade.

Gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar podsjeća na još jednu koprivničku razvojnu strategiju koja se premalo ističe.

Snažna papirna industrija

“To je strategija ulaganja u ljude kroz stipendije, udžbenike, obrazovanje. Mi stalno imamo 11,5 milijuna kuna angažiranog novca u stipendije, a to je čak desetak posto gradskog proračuna. I sad imamo novi paket mjera, poput prava građenja i otkupa zemljišta, kojih u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire, sigurno nema”, veli Punčikar.

Koprivnica, podsjeća glavi gradski financijaš, razvija tradicionalne industrije poput papirne. Samo na prostoru Dravske posluju danski Hartmann, Bilokalnik-IPA u vlasništvu stranih fondova, domaće Vemo trade i Baltazar, a dolaze i novi iz te branše koji će sigurno iskoristiti paket olakšica za ulaganje.

Novinare je zanimalo i kako gradski dužnosnici komentiraju nedavnu izjavu župana Darka Korena koji je za pad zaposlenosti u županiji i njezino stagniranje optužio bivšeg šefa uprave Podravke Zvonimira Mršića koji je podijelio tisuću otkaza.

Tko je s kime kuhao fiš

“Ako iz godine u godinu raste postotak broja zaposlenih u gradu u odnosu na cijelu županiju, očito je da nešto ne štima sa županijom, a ne gradom. Prvi put u povijesti dogodilo nam se da u županiji radi manje od 10.000 ljudi. Pa više zaposlenih ima i sam Čakovec. No, stalno se vrtimo u toj povijesti. Prije 20 godina Koren je bio u koaliciji s Mršićem, a ne sa mnom, ja sam tada bio maloljetan. Teško je više opterećivati se starim fiksacijama, neka oni to riješe uz kavu. Gradska uprava za to više nema vremena”, odgovorio je Jakšić.

Danas, kaže, nije tema tko je s kime “prije 20 godina kuhao fiš u parku”. Danas je tema kako riješiti brzu cestu, drugi kolosijek, pekmezaru i Piškornicu te koje su mjere koje grad i županija zajedno mogu napraviti. No, na ta pitanja i teme nema odgovora, zaključuje Jakšić.

Grad bez prireza i najpovoljniji za ulaganje - gradonačelnik Koprivnice sa suradnicima
Zdravko Punčikar, Mišel Jakšić, Ksenija Ostriž i Melita Samoborec

Tagovi: INVESTITORI OLAKšICE POSLOVNE ZONE PRIREZ

NEDAVNO OBJAVLJENO