Država kupovala 75.000 tona kukuruza na sumnjivom natječaju. I što sad?

Objavljeno, 06. rujna 2023. Naše priče
# Foto: YOUTUBE screenshot / ILUSTRACIJA / Žetva kukuruza
AUTOR
Robert Mihaljević

Sjećate li se onog sramotnog natječaja Ravnateljstva za robne zalihe za nabavu čak 75.000 tona merkantilnog kukuruza u zrnu, i to po 25 posto višoj cijeni od tržišne?

Natječaj je bio objavljen lani u listopadu, a država je kilogram kukuruza bila spremna platiti čak 3,06 kuna. Na koncu je stigla samo jedna ponuda, ona Veterinarske stanice Vetam iz Osijeka koja je tamošnjoj javnosti poznatija po šinteraju, odnosno zbrinjavanju pasa lutalica.

Nakon što je naš portal prvi objavio tu sumnjivu priču, ministar gospodarstva Davor Filipović poništio je natječaj te najavio kako će se novi raspisati u roku od 30 dana, ali po izmijenjenim uvjetima. Prošlo je otad deset mjeseci, a natječaja i dalje nema. Niti se zna hoće li ga uopće biti.

S druge strane, i dalje nema suvisloga odgovora na pitanje zašto je Ravnateljstvo uopće htjelo kupiti toliku količinu kukuruza i kako to da se javila samo mala veterinarska stanica iz Osijeka koja se time uopće ne bavi.

Zalihe Vegete

Inače, država je u strateškim robnih zalihama potkraj prošle godine držala oko 26.500 tona kukuruza, odnosno istu količinu kao i potkraj pretprošle godine. Zbog čega su željeli nabaviti gotovo triput veću količinu od one koju već imaju – nije poznato.

Zadnjeg dana lanjskog prosinca Ravnateljstvo za robne zalihe evidentiralo je 58.200 tona pšenice u strateškim zalihama, što je oko 14 posto više nego godinu ranije. U godinu dana nije se mijenjala stateška zaliha junica (oko 1000 tona), šećera (5800 t.), soli (484 t.) i Vegete (600 kilograma).

Najveća je promjena u jestivom ulju: potkraj prosinca u strateškim državnim zalihama bilo je 4 milijuna litara, što je 650 puta više nego predlani! Zadnjeg dana predlani, naime, ulja je u robnim zalihama bilo oko 6200 litara.

Oko četiri milijuna litara ulja nabavljeno je sredinom prošle godine po žurnom postupku od Tvornice ulja Čepin kojoj je država ukupno platila 63 milijuna kuna. U prosjeku, oko 16 kuna po litri. Isto ulje danas u dućanima stoji od 11 do 14 kuna (cijene su u kunama radi lakše usporedbe).

Nabava vode

Najviše su pak smanjene zalihe vode za piće: lani je u strateškim zalihama bilo 90.700 litara, a predlani 406.000 litara. Zato je Ravnateljstvo za robne zalihe ove godine raspisalo natječaj za nabavu čak milijun litara negazirane vode pakirane u pet ambalaži po 0,5 i 1,5 litara.

No, nije stigla nijedna ponuda, pa je natječaj poništen. Novi nije raspisan. Robne zalihe su vrijednost nabave milijun litara vode procijenile na 440.000 eura bez pdv-a. To znači da bi cijena litre vode u nabavi trebala biti 0,44 eura, odnosno 0,55 eura s pdv-om.

U Konzumu se, primjerice, pola litre negazirane Jane u srpnju, kad je natječaj zaključen, prodavalo za 0,79 eura s pdv-om, a ista voda u ambalaži od 1,5 litre stajala je 0,93 eura s pdv-om.


Tagovi: DRžAVNE ZALIHE KUKURUZ ROBNE ZALIHE ULJE

NEDAVNO OBJAVLJENO