Ratari ogorčeni natječajem za 75.000 tona kukuruza: Ovo je kriminal!

Objavljeno, 17. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Petar Pranjić
AUTOR
Redakcijski tekst

Ratari Slavonije i Baranje ogorčeni su natječajem kojim je Ravnateljstvo za robne zalihe odlučilo kupiti 75.000 tona kukruza po cijeni od 3,06 kuna za kilogram.

Kako je otkrio portal Danica, na natječaj se javila samo jedna tvrtka, i to Veterinarska stanica Vetam iz Osijeka specijalizirana za šinteraj, deratizaciju i zaprašivanje komaraca. Inače, posao je vrijedan nevjerojatnih 240 milijuna kuna s pdv-om.

Baranjski poljoprivrednik Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, upozorava na netransparentnost postupka jer je natječaj raspisan preko noći na “nekoj elektroničkoj stranici koju nitko od nas ne posjećuje”.

“Zašto nisu objavili natječaj da bude dostupan i malim OPG-ima, obrtima, svima koji bi kukuruz mogli predati. Ta nerealna, enormna cijena od 3,06 kuna bi nama pomogla. Kukuruz se danas trži po dvije kune, 2,25 kuna, recimo 2,40 kuna s dovozom.

Čudi nas da se ta firma jedina javila na natječaj, a to im nije djelatnost. Čisti trgovac. To je kao da jedan frizerski salon ili salon za pedikuru nabavi za državne rezerve 100.000 tona smrznutog mesa. Nakaradno i smiješno.

Jutros smo zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, da dođe i Ravnateljstvo robnih zaliha, ali i naš presvijetli ministar gospodarstva Filipović koji ništa ne zna i svemu se čudi. Neka nam objasne tko je odredio tu cijenu i kako je natječaj proveden.

Ne bude li sluha, mi kao članica udruženja poljoprivrednih komora EU obratit ćemo se i Bruxellesu te upozoriti na ovaj kriminal. Ja ga ne mogu drugačije nazvati nego kriminalom. Netko će tu očito debelo profitirati.

Istočna Slavonija je stradala zbog suše, zar nije bilo fer da se taj posao nabave kukuruza ponudi i malim OPG-ima, da im se pomogne da prebrode krizu”, ogročen je Petar Pranjić.


Tagovi: BARANJA KUKURUZ NATJECAJ PETAR PRANJIC RATARI ROBNE ZALIHE

NEDAVNO OBJAVLJENO