ŽUPANIJA PRED KOLAPSOM

Dramatičan apel: Nema respiratora, moramo birati tko će umrijeti!

Objavljeno, 02. studenoga 2020. Naše priče
# Foto: HRT screenshot / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Županija je doslovce pred kolapsom zbog golemog rasta broja oboljelih i teško bolesnih, tvrde najodgovorniji ljudi te regije.

Potkrjepljuju to užasnim brojkama. Samo u protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je 191 novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna je osona preminula.

Na bolničkom liječenju danas su 82 osobe s težom kliničkom slikom. Deset ih je na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja, a 14 u specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Klenovniku.

Samo tijekom proteklih tjedan dana evidentirano je ukupno 840 novih slučajeva u Varaždinskoj županiji. Posebno je zabrinjavajuće da su čak 143 zdravstvena djelatnika zaražena ili u samoizolaciji.

ČAČIĆ BI POLICIJSKI SAT

Nema više slobodnih bolničkih kreveta u varaždinskoj bolnici, a nema ni respiratora. Župan Radimir Čačić imao je u ponedjeljak dramatičan istup.

“Pred zidom smo. U situaciji da moramo birati tko će živjeti, a tko umrijeti. Nemamo izbora”, upozorio je Čačić za Jutarnji.

Gdje da smjeste ozbiljno bolesne, pita se.

“Jedino je rješenje raditi odabir tko će na respirator. Tko neće, a treba, umire”, vapio je njegov glas do neba.

Bolnica ima samo 12 respiratora i svi su danas u upotrebi. Spašavaju ljudske živote. No, što sutra? Preksutra? U danima koji slijede?

Zbog toga je Varaždinska županija hitno od Ministarstva zdravstva zatražila mobilizaciju svih respiratora u državi. Ministar Vili Beroš obećao je u Varaždin poslati tri respiratora, a župan Čačić uspio je u inozemstvu interventno nabaviti pet.

I to novcem Županije, odnosno fonda župana. Čačić se zato zalaže za drastične mjere, poput policijskog sata i zabrane okupljanja.

PLENKOVIĆ: NEMA LOCKDOWNA

“Nema lockdowna”, odgovora večeras premijer Andrej Plenković.

I pojašnjava: “Nema lockdowna kakav je bio u proljeće”. No, dopušta mogućnost da se mjere pooštre, ali kaže kako se o policijskom satu nikad nije razgovaralo.

Da se o tome razmišlja, naš portal već je PISAO spomenuvši mogućnost mekanog lockdowna. Iz neslužbenih izvora navodi se mogućnost zabrane javnih okupljanja i rada kafića, restorana i teretana.

Nove će se mjere, doznajemo, uvesti već ovaj tjedan ako broj zaraženih i teško oboljelih nastavi rasti.


Tagovi: RESPIRATORI VARAžDIN žUPAN RADIMIR čAčIć

NEDAVNO OBJAVLJENO