NEMA VIŠE VREMENA ZA ČEKANJE

Hrvatska idući tjedan ide u mekani lockdown. Evo što bi to značilo

Objavljeno, 31. listopada 2020. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Ulaz u koprivničku Opću bolnicu
AUTOR
Robert Mihaljević

Slovenija, Francuska i Njemačka uveli su stroge mjere za obuzdavanje galopirajuće epidemije koronavirusa.

Austrija će u lockdownu biti od utorka, Engleska od idućeg tjedna. Grčka ga je već uvela, Italija također na sjeveru zemlje. O Irskoj da se ne govori. Poljska kao najkatoličkija zemlja EU zabranila je posjet svim grobljima za blagdan Svih svetih.

Ovisno o zemljama, stroge mjere uključuju zatvaranje restorana, kafića i teretana, škola i fakulteta, uvođenje policijskog sata, obvezne maske na otvorenome, zabrana svih javnih okupljanja.

ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM

I Hrvatsku čekaju strože mjere, u to nema nikakve dvojbe. No, pravo je pitanje zbog čega se na njih čeka jer je situacija potpuno izmaknula kontroli.

Prvo, zdravstveni sustav je pred kolapsom. Virus se probio u mnoge zdravstvene ustanove, neke je doslovce desetkovao. Uskoro više neće biti dovoljno kreveta za zbrinjavanje najtežih Covid bolesnika.

Drugo, virus je i u mnogim školama. Premda je doista važno da djeca nastavu prate u školama što je duže moguće, epidemija se toliko razmahala da je pitanje hoće li to više biti moguće.

Treće, epidemiolozi padaju s nogu i više jednostavno ne stignu pratiti sve kontakte zaraženih. To znači da mnogi koji bi trebali biti u samoizolaciji, a neki su na koncu i pozitivni, slobodno ostvaruju nove socijalne kontakte i horizontalno šire zarazu.

ILEGALNI CORONA PARTYJI

Četvrto, unatoč svim mjerama, neki kafići i klubovi i dalje su puni. U njima se maske ne nose, niti se vodi računa o fizičkoj distanci. Ilegalni corona partyji, dakle, svuda su oko nas.

Peto, rođendan Torcide u Splitu okupio je više tisuća ljudi u mimohodu, bez maski i distance, i to u vrijeme dok je KBC Split pred potpunim rasapom. Nema mjera, nema kazni, nema hrabrosti i volje sustava da to ne dopusti.

Hrvatska ovog časa vjerojatno ima najliberalnije mjere u Europskoj uniji, ali rezultat tog kopiranja švedskog modela je iznimno teško stanje u mnogim bolnicama, posebno u Zagrebu, Bjelovaru, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

OVAKO VIŠE NE IDE

Ovako više ne ide, to vidi svatko sa zrnom mozga. Zato nije pitanje hoće li Hrvatska idući tjedan u neku vrstu lockdowna. Hoće sigurno. Jedino je pitanje kakvim će sve mjerama pribjeći.

Kako se ovih dana neslužbeno šuška u stožeraškim i političkim krugovima, sva je prilika da će se kafići, restorani i teretane zatvoriti na par tjedana – a vjerojatno i crkve – te će se zabraniti sva javna okupljanja.

O policijskom satu, kako se čuje, ovog časa još se ne razmišlja, ali ni to nije isključeno. Moguće je i da srednje škole i fakulteti prijeđu na online nastavu, a da vrtići i osnovne škole nastave s radom.

Ne povuku li Vlada i Nacionalni stožer što prije, još danas, odlučne nove mjere za suzbijanje širenja epidemije uz strože i sveobuhvatnije kažnjavanje, ne piše nam se dobro.


Tagovi: HRVATSKA LOCKDOWN

NEDAVNO OBJAVLJENO