SDP PRED TEŠKIM RASKOLOM

Drama na vrhuncu: Kešer raspustio gradski SDP i imenovao sebe za povjerenika

Objavljeno, 14. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: SDP Križevci (Kešer, Bernardić, Katanović i Majdak)
AUTOR
Robert Mihaljević

Kontroverzni čelnik županijskog SDP-a Mladen Kešer raspustio je sinoć križevačku stranačku organizaciju i smijenio njezina čelnika Marka Katanovića, inače predsjednika Gradskog vijeća Križevaca!

Raspušteni su, također, ogranci u Đelekovcu, Ferdinandovcu i Kloštru Podravskom. Odluku je formalno donio Županijski odbor SDP-a na čijoj se sjednici, kako neslužbeno doznajemo, sinoć pojavilo samo 16 od ukupno 43 člana. No, to Kešeru nije smetalo da donese odluke o raspuštanjima te sebe imenuje za povjerenika u Križevcima.

Spekuliralo se kako će Kešer i njegova sljedba raspustiti i koprivničku stranačku organizaciju, čiji su ga ljudi također odlučili napustiti, ali to se očito nije usudio napraviti. Odlučeno je tek da će se 11. kolovoza u Koprivnici održati izbori za popunjavanje upražnjenih mjesta u županijskim tijelima.

Napustili ga najjači

Tim odlukama Kešer je očito krenuo na put bez povratka jer su mu leđa okrenule najvažnije stranačke organizacije u županiji: ona u Koprivnici, Križevcima, Legradu i Novigradu Podravskom. Dakle, svugdje gdje je SDP na vlasti i ima svoje čelne ljude u lokalnim vlastima.

Posebno je dramatična situacija u Križevcima u kojima je gradski SDP jednoglasno donio odluku o izbacivanju gradskog vijećnika Ivana Majdaka iz stranke zbog samovolje i nepoštovanja stranačkih odluka. Kešer ih je odlučio raspustiti, i to uz potporu Majdaka koji se sinoć pojavio na sjednici Županijskog odbora.

Zbog toga bi, kako se šuška, gotovo cijeli vrh križevačkog SDP-a predvođen Markom Katanovićem mogao prijeći k nezavisnom gradonačelniku Mariju Rajnu, s kojim je SDP u koaliciji u Gradskom vijeću.

O drami u županijskom SDP-u u ponedjeljak će raspravljati i nacionalno predsjedništvo stranke u Zagrebu. Dosad su se držali po strani, ali to više neće moći.

-Treba svakako pričekati sjednicu predsjedništva SDP-a te nakon službenog stava vodstva stranke vidjeti što, kako i u kojem smjeru dalje. Mogu samo reći kako jučer na sjednici Županijskog odbora nije bilo kvoruma i smatram da odluka nije legalna, niti u skladu sa stranačkim Statutom – kratko nam je jutros komentirao Marko Katanović.

Prosvjedi ispred Podravke

Najjače SDP-ove organizacije već dulje su nezadovoljne postupcima čelnika županijskog SDP-a Mladena Kešera, a sve je kulminiralo nakon što je Kešer na svoju ruku odlučio organizirati neuspjele prosvjede ispred Podravke. Nakon toga, koprivnički predstavnici povukli su se iz svih županijskih stranačkih tijela, a odlučile su ih slijediti i druge organizacije.

Kešer je zbog toga izgubio legitimitet za vođenje stranke, ali i većinu u predsjedništvu i županijskom oboru. Sinoć je pak odlučio otići do kraja raspustivši neke neposlušne ogranke, i to bez većine prisutnih članova županijskog odbora.


Tagovi: KATANOVIć KEšER RASKOL SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO