STRELOVIT RAST NA BURZI

Dionica Podravke ojačala za čak 25 posto. Istražujemo što se to događa oko tvrtke

Objavljeno, 26. rujna 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević (Marin Pucar i Andrej Plenković)
AUTOR
Robert Mihaljević

Dionica Podravke u četvrtak je zamalo probila magičnih 500 kuna, što se nije dogodilo još od početka 2008. godine. U jednom je trenutku cijena na Zagrebačkoj burzi danas bila 498 kuna.

Zanimljivo je kako je cijena Podravkine dionice od početka rujna do danas ojačala više od 25 posto: početkom mjeseca prodavala se za manje od 400 kuna.

Ovih se dana na burzi najaktivnije trguje upravo dionicama Kraša i Podravke. Dok je priča oko preuzimanja Kraša manje-više poznata, postavlja se pitanje što to diže u nebesa Podravkinu dionicu.

Rast cijene, kako se priča u investicijskim krugovima, posljedica je, prije svega, spekulacija oko prodaje državnog udjela. Već tjednima spominje se mogućnost da državni fondovi prodaju svoje vlasništvo jer je to dio obveza prema EU zbog uvođenja eura.

Na sastanku u Koprivnici lokalni su čelnici premijeru Andreju Plenkoviću rekli kako traže da država ne prodaje svoje udjele. Plenković im nije dao nikakvo obećanje, samo im je rekao: “Primio na znanje”.

Rekord 645 kuna

Prema našem izračunu, riječ je o 16 posto dionica koje su u portfelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Centra za restrukturiranje i prodaju. U državnom portfelju ukupno je 25,56 posto dionica Podravke. Založno pravo zbog kredita upisano je na 3,79 posto dionica, a Kapitalni fond ima 5,71 posto.

Optimizam oko Podravkine dionice sigurno vlada i zbog dobrih i optimističnih poslovnih brojki koje isporučuje uprava predvođena Marinom Pucarom. Na koncu, ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da mirovinski fondovi drže gotovo 52 posto dionica i da im je u interesu kvartalno i godišnje prikazati dobre prinose na to ulaganje.

Povijesno najvišu cijenu Podravkina je dionica zabilježila u ljeto 2007. godine kad se vinula do 645 kuna. No, tada su ipak bila druga vremena: tržište je bilo ogroman balon koji se vrlo brzo pošteno ispuhao i vratio u realne okvire.

Uz burzovnu cijenu od 500 kuna Podravkina bi tržišna kapitalizacija iznosila čak 3,5 milijarde kuna.


Tagovi: BURZA DIONICA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO