PRIVATIZACIJA NIKAD BLIŽA

Doznajemo: premijer u Koprivnici nije rekao da država neće prodavati Podravku

Objavljeno, 23. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (premijer u četvrtak u Podravki)
AUTOR
Robert Mihaljević

Premijer Andrej Plenković nije dao jasan i nedvosmislen odgovor o tome hoće li država uskoro prodati svoj vlasnički udjel u Podravki i tako odraditi posljednju etapu privatizacije koprivničke kompanije.

Kontaktirali smo više osoba koje su u četvrtak sudjelovale na Plenkovićevim sastancima u Podravki, sjedištu Županije i koprivničkom HDZ-u. I svi su nam potvrdili – bilo je riječi o tome, ali premijer se nije izjasnio.

Znakovit je bio i usputni odgovor saborskog zastupnika Željka Lackovića kojeg smo sreli jučer u društvu premijera na Renesansnom festivalu i pitali je li Plenković rekao štogod važno na sastancima.

Založno pravo

“Važno je ono što nije rekao”, nasmijao se Lacković.

Upravo je Lacković prvi otkrio informaciju kako se Hrvatska zbog pristupa Europskom tečajnom mehanizmu i uvođenja eura obvezala prodati vlasničke udjele u svim tvrtkama u kojima ima manje od 25 posto.

Koliko zapravo Podravka ovog časa ima dionica raspoloživih za prodaju? Prema našem izračunu, riječ je o 16 posto dionica tržišno vrijednih oko pola milijarde kuna. Te su dionice trenutačno u portfelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Centra za restrukturiranje i prodaju.

Paradržavni Kapitalni fond posjeduje 5,71 posto dionica koje država odlukom Vlade ne može izravno prodavati, pa će taj udjel sigurno ostati izvan dosega kupaca.

U portfelju države još je 2,35 posto dionica, ali one se ne mogu prodavati jer je na njima zabilježeno “posebno založno pravo”. Riječ je o zalogu za kredit koji je dobila kutinska Petrokemija.

Vlada je, naime, još 2017. donijela odluku o izuzimanju od prodaje dijela dionica koje država ima u HT-u, Podravki, Croatia Airlinesu i Đuri Đakoviću zbog zaloga za kredit koji je Petrokemija dobila od Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Slobodno za prodaju

Na koncu, pod posebnim založnim pravom je i 1,44 posto Podravkinih dionica, i to zbog kredita kojeg je vukovarska obućarska tvrtka Borovo dobila od Croatija banke.

U državnom portfelju, dakle, ukupno je 25,56 posto dionica Podravke. Založno pravo zbog kredita upisano je na 3,79 posto dionica, a Kapitalni fond ima 5,71 posto. Slobodno za prodaju ovog časa je, kao što rekosmo, 16 posto dionica.

Sudeći po insajderskim informacijama s jučerašnjih sastanaka premijera Andreja Plenkovića s gospodarstvenicima i političkim dužnosnicima u Koprivnici, čini se kako prodaja tog paketa u skorije vrijeme nikad nije bila toliko izglednija.

Kako sada stoje stvari, mirovinski fondovi koji već drže oko 52 posto Podravke najizgledniji su kupci.


Tagovi: PLENKOVIC PODRAVKA PRIVATIZACIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO