POTVRDIO PREDSJEDNIK UPRAVE

DANICA OTKRIVA Pivac postao jedan od najvećih dioničara Podravke!

Objavljeno, 22. rujna 2021. Vijesti
# Foto: PIVAC / FACEBOOK / Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac
AUTOR
Robert Mihaljević

Moćna hrvatska kompanija u rukama domaćih vlasnika posljednjih dana naveliko kupuje dionice Podravke na burzi, ekskluzivno otkriva portal Danica.hr.

Kako doznajemo, već imaju više od 150.000 dionica Podravke tržišno vrijednih čak 90 milijuna kuna, čime su došli u top 10 vlasnika Podravke. Kako se šuška, na tome ne misle stati.

Da upravo moćna grupa Pivac iz Vrgorca stoji iza posljednjih transakcija i kupnje većih paketa Podravkinih dionica koje je ovih dana prodavao mirovinski fond Erste plavi doznali smo od dobro upućenog izvora s tržišta kapitala, a tu su nam informaciju potom potvrdili i visoki Podravkini izvori bliski mirovinskim fondovima.

Pivac dionice, po svemu sudeći, kupuje preko skrbničkog računa otvorenog u OTP banci. Taj je račun ovih dana izbio na deveto mjesto na ljestvici top 10 najvećih Podravkinih dioničara s udjelom od 2,10 posto.

TOP 10 DIONIČARA

Našu neslužbenu informaciju da kupuju dionice Podravke u srijedu nam je potvrdio i Ivica Pivac, predsjednik uprave i suvlasnik moćne Mesne industrije Braća Pivac koja je nedavno kupila i Kraš.

“Točno je, na tržištu su se pojavile određene količine dionica Podravke. Imamo viška kapitala i procijenili smo da je na ovoj cjenovnoj razini isplativo ulagati u dionice Podravke. To je naša poslovna, ulagačka odluka. Ne znam otkud sad interes za tom temom”, rekao nam je Ivica Pivac.

Na pitanje želi li Pivac onda preuzeti Podravku, predsjednik uprave samo se nasmijao.

Pivac kupuje dionice Podravke - na slici Martina Dalić i Andrej Plenković
Šefica Podravke Martina Dalić i premijer Andrej Plenković / Foto: DANICA.HR

“Ma ne… Da je riječ o onoj staroj privatizaciji, možda”, našalio se i opovrgnuo tu spekulaciju.

Prema podacima ažuriranim u srijedu, dake, grupa Pivac ima oko 150.000 dionica Podravke. No, promjena transakcija u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu vidljiva je tek treći dan od realizacije, što znači da još nije ažuriran promet za ponedjeljak i utorak.

U ta dva dana oko 44.000 dionica Podravke promijenilo je vlasnike. Naš izvor tvrdi kako je i njih kupio Pivac, a je li to doista tako bit će poznato nakon što SKDD u četvrtak i petak ažurira podatke iz Top 10 dioničara koprivničke kompanije. Ako je to točno, onda je Pivac danas već na gotovo 200.000 dionica Podravke koje na burzi vrijede blizu 120 milijuna kuna.

POSLOVNO CARSTVO

Grupa Pivac sa sjedištem u Vrgorcu, inače, nedavno je prezela Kraš i u tom je nadmetanju za najpoznatijeg hrvatskog konditora pobijedila srbijanskog investitora Nebojšu Šaranovića. Vrgoračko poslovno carstvo koje se sve više širi, inače, u rukama je braće Ivice i Nevena Pivca te nećaka Miljenka.

Danas je u grupi Pivac pozicionirana Mesna industrija Braća Pivac, mesna industrija PPK Karlovac, Vajda iz Čakovca, zagrebački Kraš te tvrtka Sol Tourism. Grupa godišnje ostvaruje više od četiri milijarde kuna prometa te ima oko 4000 zaposlenih.

Inače, Podravka d.d. (bez Belupa, Žita i Lagrisa) lani je ostvarila oko 2,1 milijardu kuna prihoda te ima oko 3200 zaposlenih. Podravka je vlasnički potpuno pod kontrolom obveznih mirovinskih fondova koji drže oko 52 posto dionica i države koja kontrolira oko 26 posto.

Mesna industrija Braća Pivac lani je ostvarila 1,56 milijardi kuna ukupnih prihoda, PPK karlovačka mesna industrija 1,3 milijarde, a Mesna industrija Vajda Čakovec 568,46 milijuna kuna prihoda. Zajedno, dake, ukupno imaju 3,42 milijarde kuna prihoda. Kraš je prošle godine ostvario oko 890 milijuna kuna ukupnih prihoda.


Tagovi: BURZA DIONICE IVICA PIVAC PIVAC PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO