JESU LI PLAĆE U PODRAVKI VISOKE

Čini se kako je Plenković u kampanji odlučio pomagati Mišelu Jakšiću

Objavljeno, 10. travnja 2021. Komentari
# Foto: ŽUPANIJA / Andrej Plenković ispred Podravke
AUTOR
Robert Mihaljević

Sam bog zna što je trebao značiti onaj posjet premijera Andreja Plenkovića Podravki u petak.

Možda je to učinio kako bi dao potporu novoj predsjednici uprave Martini Dalić i javno nahvalio njezine prve poteze, a usput i županu Darku Korenu, HDZ-ovu nosaču glasova USS Nimitz, uoči skorašnjih lokalnih izbora.

Ako je zbog toga dolazio, bolje da nije, sigurno danas tužno zbore župan Koren i HDZ-ov dožupan Ratko Ljubić. Jer Plenki im se jednom jedinom izjavom nakon sastanka u Podravki lijepo, da prostite, pokakao u kampanju.

“Podravka je jedna od naših najznačajnijih kompanija. Prosječna plaća je 6000 kuna, što je jako visoko s obzirom na strukturu zaposlenih”, izvalio je Plenković pred zabezeknutim domaćinima.

Neto plaća je 7900 kuna

O toj “jako visokoj plaći” ovaj je portal posljednjih godina napisao more tekstova. Neki radnici u pogonima, primjerice, donedavno su zarađivali mizeriju od 3800 kuna, a mnoge osobe s fakultetom imaju jedva 5000 kuna.

Nova uprava, doduše, ispravila je dio nepravde pa je osobama s najnižim primanjima plaće podigla za 500 do 700 kuna. No, to je daleko od pravednijeg vrednovanja jer se time, primjerice, gotovo izjednačavanju plaće ‘običnih’ VSS-ovaca i radnika sa srednjom spremom.

Ako ćemo biti do kraja precizni, prosječna neto plaća u Podravki (bez Belupa, Farmala, Žita, Lagrisa, Mirne, internacionala) lani je iznosila oko 7900 kuna. Podravka je, naime za neto plaće ukupno 3170 zaposlenih svaki mjesec u prosjeku izdvajala oko 25 milijuna kuna.

Odabrani menadžeri

I nikako ne stoji Plenkovićeva teza kako su Podravkine plaće “jako visoke” s obzirom na strukturu zaposlenih. Osobno poznajem petero bivših podravkaša i belupovaca koji su zbog plaće napustili kompaniju zaposlivši se u Čakovcu, Zagrebu i Rijeci.

Oni koji su sa srednjom spremom u Podravki i Belupu zarađivali od 4000 do 4500 kuna, kod novog poslodavca na sličnih radnim mjestima u startu su dobili od 6000 do 6500 kuna. Oni s fakultetom s 5000 kuna u novoj su radnoj sredini odmah skočili na 7500 i 8000 kuna.

Sustav plaća i drugih primanja u Podravki je već dva desetljeća duboko nepravedan i nijedna uprava time se nije htjela ozbiljno pozabaviti. Što, uostalom, reći za činjenicu da odabrani Podravkini menadžeri ovog časa imaju pravo na čak 200.000 opcijskih dionica tržišno vrijednih više od 100 milijuna kuna?

Ne znamo privatnu kompaniju u Hrvatskoj koja tako izdašno nagrađuje svoje menadžere. Plenković o tome ne želi govoriti. A trebao bi jer je Podravka u državnim šapama i jer blagajnica koprivničkog HDZ-a, članica uprave Podravke, ovih dana vrti milijune na opcijskim dionicama.

Jadno, plitko i ograničeno

Opcijske dionice u Podravkinu slučaju nisu ništa drugo doli legalna ‘pljačka’. Menadžerima je omogućeno da na rastu cijene dionice preko noći postanu milijunaši, i to na tako jadnom, plitkom i ograničenom dioničkom tržištu poput hrvatskoga, u kojem kretanje cijene dionice uglavnom nema previše veze s poslovnim rezultatima.

Nisu, dakako, za takav nakaradan sustav nagrađivanja krivi Podravkini menadžeri, već članovi nadzornog odbora koji im to omogućuju. Predstavnici države u NO-u, ali i radnička nadzornica kojoj je, čini se, posve ok da radnica na traci ima 3800 kuna, a HDZ-ova blagajnica samo na opcijskim dionicama svake godine milijun.

No, Plenković o tome neće govoriti. On će mjesec dana prije lokalnih izbora doći u Podravku i izvaliti kako su plaće u kompaniji jako visoke. Ne znam kako vi, ali ja se nakon toga ne mogu oteti dojmu da Plenki ustrajno i ozbiljno radi za SDP-ova gradonačelnika Mišela Jakšića.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIć PLAćE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO