KAŽU DA ĆE JOŠ RASTI

Cijena otišla u nebo: čvarci osjetno skuplji od kulena!

Objavljeno, 20. travnja 2020. Financijer
# Foto: ČITATELJ / Cijena 250 grama čvaraka u ponedjeljak u Sparu
AUTOR
Redakcijski tekst

Kilogram čvaraka u ponedjeljak u jednom supermarketu stajao je čak 231,96 kuna, što je ogroman rast od početka godine.

Riječ je o čvarcima karlovačke mesne industrije PPK; pakiranje od 250 grama u Sparu je stajalo 57,99 kuna. Istodobno, kilogram kvalitetnog Baranjskog kulena tvrtke Belje isti je dan iznosio 179,90 kuna.

Čvarci su, dakle, skuplji od kulena za gotovo 30 posto. Dogodilo se ono što su mnogi mesoprerađivači predvidjeli još potkraj prošle godine.

Zbog afričke svinjske kuge koja je poharala Kinu, ali i zatvaranja velikih farmi u SAD-u usljed korona-krize, cijena sirovine za čvarke mogla bi rasti još više. Dokle, teško je predviđati.

Karlovački PPK, inače, najveći je hrvatski proizvođač: na tržište godišnje izbaci blizu 200 tona čvaraka. Kad bi se svi prodali po današnjoj cijeni u Sparu, bruto promet bi samo na tim čvarcima iznosio 46 milijuna kuna.

Čvarci - cijena leti u nebo zbog nestašice svinja
O čvarcima pisali smo i prije nekoliko mjeseci / Foto: Facebook
JOŠ ĆE RASTI

Veleprodajna cijena tih čvaraka je 150-160 kuna za kilogram pa ispada kako PPK na njima ostvari godišnje prihode od čak 32 milijuna kuna. Nije loše, u svakom slučaju.

Dok proizvođači navode kako je to njihova realna cijena te predviđaju daljnji rast, u nekim supermarketima je u ponedjeljak ipak drugačija slika.

U Plodinama, primjerice, čvarci Silma stoje 99,95 kuna za kilogram, a prodaju se u pakiranju od 200 grama za 19,99 kuna. U Konzumu pak domaći čvarci Ravlić koštaju 99,96 kuna, odnosno 24,99 kuna za pakiranje od 250 grama.

O tome koliko je realno da su čvarci, nekoć sirotinjska hrana, za trećinu skuplji od baranjskoga kulena – doista bi se dalo raspravljati.


Tagovi: CIJENA čVARCI KULEN SPAR

NEDAVNO OBJAVLJENO