ŠTO SE DOGAĐA

Čvarci skuplji od pršuta i kulena, uskoro probijaju cijenu od 200 kuna

Objavljeno, 27. studenoga 2019. Financijer
# Foto: PPK / Cijena čvaraka leti u nebo
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijena čvaraka opet je odletjela u nebo. U mnogim dućanima oni su najskuplja mesna delicija, skuplja čak i od pršuta i domaćeg kulena.

Procjenjuje se kako bi cijena kilograma čvaraka iduće godine mogla skočiti na više od 200 kuna. Proizvođači to tumače manjkom sirovine zbog svinjske kuge koja je posebno pogodila Kinu.

Zbog toga Europa izvozi goleme količine svinjetine u tu najmnogoljudniju zemlju na svijetu, pa vlada kronična nestašica svinjskog mesa.

Opravdan rast cijena

Karlovačka mesna industrija PPK, koja posluje u sastavu Pivac grupe, najveći je proizvođač čvaraka. Godišnje ih na tržište plasira oko 200 tona.

Igor Miljak, predsjednik uprave PPK-a, za Večernji kaže kako je njihovim čvarcima cijena u maloprodaji trenutačno od 180 kuna naviše. Cijene opravdano rastu, upozorava on.

– Realna cijena čvaraka u veleprodaji danas je 100 kuna, što znači da u maloprodaji mora biti najmanje 180 – ističe Miljak za Večernji.

Hrvatska za svoje potrebe proizvede samo oko 60 posto svinjetine, a ostatak uvozi, uglavnom s tržišta Europske unije.

Tri milijuna svinja

– U odnosu na potrošnju od oko tri milijuna svinja godišnje, zajedno s preradom, nedostaje nam oko milijun – objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić u izjavi za Večernji.

Kakva je trenutačna situacija s cijenama konfekcijskih, dakle manje kvalitetnih čvaraka u dućanima? Konzum prodaje 200 grama čvaraka za 25 kuna, što znači da kilogram stoji 125 kuna.

U Plodinama čvarci su na akciji s popustom od gotovo 30 posto i 200 grama može se kupiti za 18 kuna. U Metrou pak 250 grama tog mesnog proizvoda stoji 32,50 kuna.


Tagovi: CIJENA čVARCI

NEDAVNO OBJAVLJENO