Bomba iz Amsterdama: Pavao Vujnovac postaje većinski vlasnik Fortenove!

Objavljeno, 30. kolovoza 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac (desno)
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac mogao bi postati ključni igrač u Fortenovi jer je ruski Sberbank koji drži 43 posto udjela pod sankcijama i ne ide mu prodaja udjela.

Kakoje ranije bilo najavljeno, udjel u Sberbanku trebao je kupiti mađarski fond Indotek Daniela Jellineka, biznismena bliskog Viktoru Orbanu. No, čini se da se sve prilično zakompliciralo.

Zbog toga će na dnevnom redu skupštine Fortenove i danas, utorak, biti točka dnevnog reda s prijedlogom da Sberbankov udjel otkupi sama Fortenova za 500 milijuna eura. No, kako doznaje N1, i na toj skupštini neće biti kvoruma zbog blokade ruske banke i glasova, pa će se održati treća, koja će donijeti odluku bez Sberbanka.

Mađari izvisili?

Deal Indoteka i Sberbanka trebaju odobriti i hrvatski regulatori, prije svega Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Ako je vjerovati tjedniku Nacional koji u današnjem broju piše kako će premijer Andrej Plenković preko HANFA-e blokirati tu transakciju, jasno je zbog čega udjel želi otkupiti sama Fortenova.

Današnji Nacional

No, kako će Fortenova financirati tu operaciju s obzirom da je sama prezadužena i teško može dobiti povoljan kredit? Odgovor se krije u još jednoj točki dnevnog reda skupštine Fortenove koja se treba održati danas u Amsterdamu: javna ponuda dionica tvrtki u vlasništvu grupe.

Nakon prodaje Leda američkom Nomad foodsu, naši su izvori bliski menadžmentu Fortenove i HDZ-ovim krugovima najavljivali kako je iduća na redu za prodaju Jamnica koja, neslužbeno, vrijedi 600-tinjak milijuna eura.

Pavao Vujnovac, prema vlastitom priznanju, danas drži 29 posto udjela u Fortenovi, a značajan vlasnički paket je i u rukama Damira Spudića, njegove desne ruke i glavnog financijaša Vujnovčeve holding kompanije Energia naturalis.

Već mjesecima se pak u poslovnim krugovima vrti priča kako je Vujnovac, čelni čovjek hrvatskog plinskog diva PPD-a, iznimno zainteresiran za preuzimanje Konzuma s kojim tijesno surađuje otkako su Fortenovu preuzele ruske banke Sberbank i VTB. Enna fruit danas je ključni opskrbljivač Konzuma voćem i povrćem.

Batat preko oceana

Batat u Konzumu / Foto: Čitatelj

Ovih smo dana, tako, primjerice, iz Konzuma dobili fotografiju batata kojeg Enna fruit uvozi iz SAD-a, pakira te potom distribuira u Konzum. Slično je i s drugim voćem i povrćem koje u dobroj mjeri dolaze iz uvoza.

Tko će na koncu preuzeti Sberbankov udjel nakon što ga Fortenova otkupi, ovog časa nije poznato. No, već sad je jasno kako će ključnu ulogu o tom procesu imati Vujnovac i Spudić koji zajedno, prema nekim neslužbenim i nepotrvđenim informacijama, navodno drže blizu 35 posto vlasništva.

Nakon što udjel Sberbanka uđe u trezor Fortenove, te dionice nemaju pravo glasa, pa većinu u skupštini Fortenove automatski preuzimaju Vujnovac i Spudić. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti rasplet ove napete situacije s najvećom hrvatskom i regionalnom kompanijom.


Tagovi: FORTENOVA PAVAO VUJNOVAC PPD

NEDAVNO OBJAVLJENO