Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac ulazi u upravu Fortenove!

Objavljeno, 09. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac (desno)
AUTOR
Robert Mihaljević

Značajne promjene dogodile su se u upravi najveće hrvatske kompanije Fortenova grupe, izvijestili su u četvrtak iz tvrtke.

“Dosadašnji član Upravnog odbora Fortenova grupe Sergei Volk podnio je ostavku na sve funkcije u Fortenova grupi, čime su prestale sve njegove obveze u organima upravljanja u Fortenova grupi d.d. i kompanijama članicama Grupe.

Istodobno, društvo Open Pass Ltd je Skupštini imatelja depozitarnih potvrda predložilo da se za člana Upravnog odbora Fortenova grupe imenuje Pavao Vujnovac.

Oglasio se Peruško

Damir Spudić predložen je za direktora društava nizozemske strukture, odnosno Fortenova Group HoldCo, MidCo i TopCo B.V.. O ovim će prijedlozima imatelji depozitarnih potvrda odlučivati na sjednici Skupštine”, izvijestili su danas iz Fortenove.

“Zahvaljujemo se gospodinu Volku na osobnom angažmanu i doprinosu stabilizaciji poslovanja Agrokora tijekom izvanredne uprave, pogotovo u postizanju nagodbe vjerovnika, a potom i snažnom razvoju Fortenova grupe.

Želimo mu puno poslovnih i privatnih uspjeha u budućnosti”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Sergei Volk, inače, u upravnom je odboru predstavljao rusku Sberbanku koja odlazi iz Fortenove te svoj vlasnički udjel prodaje mađarskom fondu Indotek. Ugovor je potpisan, a transkaciju još nisu odobrila mjerodavna regulatorna tijela.

Jellinek blizak Vujnovcu?

Već mjesecima se u poslovnim krugovima vrti priča kako je Vujnovac, čelni čovjek hrvatskog plinskog diva PPD-a, iznimno zainteresiran za preuzimanje Konzuma s kojim tijesno surađuje otkako su Fortenovu preuzele ruske banke Sberbank i VTB.

Enna fruit danas je ključni opskrbljivač Konzuma voćem i povrćem, pa je interes više nego jasan. Osim toga, glavni financijski direktor njegove krovne kompanije Energia naturalis Damir Spudić ujedno je i član upravnog odbora Fortenove.

Vujnovac, prema vlastitom priznanju, drži 29 posto udjela u Fortenovi, a značajan vlasnički paket je i u rukama Damira Spudića. Može li se Vujnovac na koncu dogovoriti s vlasnikom Indoteka Danielom Jellinekom za kojeg mediji tvrde da je u prisnim vezama s Viktorom Orbanom i njegovim Fideszom – vrijeme će pokazati.

No, znakovito je kako ključnog čovjeka Sberbanke mijenja upravo Vujnovac, a ne netko iz mađarskog Indoteka. Znači li to da je hrvatski plinski kralj i više nego blizak s budućim najvećim vlasnikom Fortenove koji će od Sberbanka preuzeti 43 posto vlasništva?


Tagovi: FORTENOVA PAVAO VUJNOVAC PPD SBERBANK UPRAVA

NEDAVNO OBJAVLJENO