FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ TVRTKE

Tvrtka za plaće izdvaja tri posto manje, ali primanja menadžera 20 posto veća

Objavljeno, 18. srpnja 2019. Financijer
# Foto: ARHIVA / Belupova tvornica u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Troškovi radnika u koprivničkoj tvrtki Belupo smanjeni su lani za oko tri posto unatoč činjenici da je broj zaposlenih veći za 40. Stoji to u konačnom financijskom izvještaju Podravkine kompanije.

Za plaće radnika tvrtke Belupo d. d. prošle je godine izdvojeno 192 milijuna, a pretprošle 198 milijuna kuna. Lani je pak u Belupu u matici bilo zaposleno 1210, a preklani 1170 ljudi.

Nova radna mjesta

Rast zaposlenih posljedica je otvaranja novih tvornica koje su izgrađene prošle godine. Najavljeno je kako će ta investicija na koncu otvoriti oko 200 novih radnih mjesta.

Inače, Podravka je lani objavila kako će se prosječna neto plaća u cijeloj grupi izmjenama kolektivnog ugovora povećati za oko 330 kuna po svakom radniku. Puni efekt te odluke pak bit će vidljiv ove godine.

No, jedna je stavka istodobno rasla, i to osjetno – primanja ključnog menadžmenta. Na plaće članova uprave i izvršnih direktora lani je otišlo deset milijuna kuna, a preklani 8,4 milijuna. Riječ je o povećanju od gotovo 20 posto.

Kako se navodi u financijskim izvještajima, prošle je godine iz Belupa s otpremninama otišlo šest radnika, a prosječna otpremnina iznosila je 146.000 kuna. Godinu ranije odlazak uz stimulativne otpremnine iskoristila su 52 radnika i svaki je u prosjeku dobio oko 161.000 kuna bruto.

Manje za otpremnine

Upravo otpremnine isplaćene pretprošle godine utjecale su na to da je ukupan trošak za plaće lani nominalno bio tri posto niži, ali je u stvarnosti otprilike na istoj razini. Lani je, naime, za otpremine izdvojeno oko 880.00 kuna, a preklani oko 8,4 milijuna kuna,

Cijela Grupa Belupo, inače, ima ukupno oko 1470 radnika, što znači da izvan matice (Belupo d. d.) radi još oko 260 ljudi. To se, prije svega, odnosi na sarajevsko farmaceutsko poduzeće Farmavita i lanac ljekarni Deltis pharm, koji su u Belupovu vlasništvu.

Prosječne neto plaće u tvrtki Belupo, prema podacima Financijske agencije, iznosile su lani čak 10.000 kuna. Riječ je o najvećoj neto plaći među većim tvrtkama u Koprivničko-križevačkoj županiji.


Tagovi: BELUPO PLAćE

NEDAVNO OBJAVLJENO